romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

2

Oficierea casatoriei in cadrul Consulatului


 Aceasta postare nu mai este de actualitate. Noutati referitoare la oficierea casatoriei in cadrul Consulatului, le gasiti aici.


În Spania, este permisă oficierea căsătoriilor atât la consulatele române, cât si la primăriile spaniole, cu mentiunea că primele eliberează certificate de căsătorie românesti, iar ultimele, spaniole.

Căsătoria care se încheie în fata consulului român este supusă conditiilor de fond si de formă ale legii române, indiferent dacă este o căsătorie între doi cetăteni români sau o căsătorie între un cetătean român si un cetătean străin.

Acte necesare pentru încheierea căsătoriei la consulat:

Declaratia de căsătorie, se face personal de către viitorii soti, în scris, la consulat. Din declaratie trebuie să rezulte: vointa de a se căsători; faptul că îndeplinesc conditiile prevăzute de art.4-10 din Codul familiei, cu privire la lipsa impedimentelor la căsătorie; declaratia că au luat la cunostintă reciproc de starea lor de sănătate; numele purtat în timpul căsătoriei;
 1. Pasapoartele si cărtile de identitate valabile, originale si fotocopii;
 2. Certificatele de nastere, originale si fotocopii;
 3. Declarație personală, semnată în fata consulului privind situatia căsătoriilor anterioare, însotită, când este cazul, de: sentinta de divort, rămasă definitivă si irevocabilă (copie) sau certificatul de deces al fostului sot (copie);
 4. Certificate medicale (prenupțiale), originale, în care să se precizeze dacă viitorii soti sunt sau nu apti pentru a încheia căsătoria; aceste certificate sunt valabile 14 zile de la data emiterii.
 5. taxa consulară: 170 euro
Sotul străin va prezenta în plus:
 1. Certificatul de celibat, eliberat de autoritătile competente ale statului al cărui cetătean este sau de către misiunea diplomatică ori oficiul consular competent al acelui stat în Spania.
 2. Certificatul de cutumă, privind îndeplinirea conditiilor de fond si de formă cerute de legea sa natională pentru încheierea căsătoriei, eliberat de autoritătile competente ale statului al cărui cetătean este, de către misiunea diplomatică sau oficiul consular competent al acelui stat în Spania.
Precizări:
 • In ziua primirii declaratiei de căsătorie, consulul va dispune afisarea acesteia în holul ambasadei, astfel încât orice persoană să poată face opunere la căsătorie în termen de 10 zile. 
 • Opozitia se face în scris, precizând motivul care împiedică încheierea căsătoriei si dovezile pe care se sprijină.
 • Actele prezentate de solicitanti, care sunt redactate într-o limbă străină, vor fi însotite de traducerea corespunzătoare în limba română.
 • Termenul legal în care se poate încheia căsătoria este de 10 zile de la data când a fost înregistrată declaratia de căsătorie. 
 • După expirarea termenului de 10 zile, căsătoria se poate încheia numai până la limita de valabilitate a certificatelor medicale - 14 zile.
 • In cazul în care unul dintre soti nu cunoaste limba română sau în cazul încheierii căsătoriei între surdo-muti, se va încheia, împreună cu interpretul autorizat, un proces verbal în care va fi consemnat faptul că sotii si-au dat consimtământul în cunostintă de cauză.
 • Cei doi soti vor semna în registrele de stare civilă pentru exactitatea datelor înscrise, cu numele pe care au convenit sa le poarte în timpul căsătoriei. Rectificarea sau completarea ulterioară a actelor de stare civilă se poate face numai în temeiul unei hotărâri judecătoresti.
Daca vi s-a parut utila postarea, atunci dati click pe butonul "Imi place", pentru a afla si altii de ea.
  Cititi si: Care sunt documentele necesare solicitarii certificatului de nastere spaniol pentru un copil care se va naste in Spania?

  Taxe consulare valabile incepand cu data de 04 iunie 2010

  2 comentarii:

  1. Buna ziua. Ma numesc Robert si am 23 ani si viitoare mea sotie( sper) are 19 ani.Vrem sa oficiem cununia civila in cadrul consulatului roman. Ma puteti informa va rog frumos despre, timpul de asteptare de cand bag actele pana la ocifierea cununiei, in cat timp iese certificatul de casatorie, actele necesare (amandoi suntem romani nascuti in romania)si costul acestui act. Va multumesc si o zi buna in continuare.

   RăspundețiȘtergere
  2. Buna Robert,
   Daca citesti atent postarea de mai sus, gasesti raspunsul la intrebarile tale.

   RăspundețiȘtergere

  Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.