romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

0

Cafeina, un produs care ne face fericiti

Un studiu efectuat de Organizaţia Consumatorilor şi Utilizatorilor (OCU) menţionează că, 93 % din populaţia adultă a Spaniei consumă zilnic peste 1.200 de miligrame de cafeină.

Reprezentanţii OCU au declarat pentru ziarul "La razon" că studiul este destinat informării persoanelor care fac abuz de această substanţă. Analiza menţionează că 300 de miligrame de cafeină (echivalentul a două ceşti de cafea) pe zi sunt suficiente unei persoane adulte cu greutatea de 70-80 de kilograme, pentru a-i fi stimulată serotonina, despre care se spune că este hormonul fericirii.
La acest reper consumatorul este perfect lucid şi stimulat pentru un randament normal, cu o senzaţie de mulţumire a activităţii zilnice. Puţini dintre consumatori ştiu că substanţa se află în concentraţii mult mai mari, în alte produse cum ar fi ciocolata şi dulciurile pe bază de ciocolată sau unt de cacao.
Substanţa poate deveni periculoasă dacă produsele sunt combinate şi consumate în exces pe o perioada scurtă de timp. Obiceiul de a consuma mai mult de trei ceşti de cafea pe zi şi peste 150 de grame de ciocolată pot afecta sistemul neurovegetativ, iar consumatorul să ajungă la un efect invers suferind de insomnie şi depresie din cauza oboselii.
Este recomandat ca între o ceaşcă de cafea concentrată şi următoarea să existe o pauză de 4-5 ore. Există consumatori care pot bea înainte de culcare o cafea, iar somnul să nu le fie afectat. Explicaţia este simplă, efectul cofeinei apare după trei sau patru ore de la ingerare.

Ceaiul, cola, medicamentele calmante sunt mai puternice decât cafeaua
Anumite tipuri de frunze de ceai preparat ca infuzie sunt de 3-6 ori mai puternice decât o cească obişnuită de cafea. De asemenea un pahar de cola sau un pahar de băutură energizantă poate face ravagii în ficatul unui adult care foloseşte stimulentul după un efort îndelungat în care a şofat sau a prestat un efort fizic îndelungat.
Studiul OCU menţionează că un consumator, care face exces de aceste produse care conţin cofeină, poate deveni dependent de substanţă, iar cu timpul pot apărea afectiuni grave ale sistemului cardiovascular, tahicardie, dureri de cap, hipertensiune arterială, ulcer gastric, epilepsie, iar de la senzaţia de fericire se poate ajunge uşor la insomnie, agitaţie sau depresie profundă.
Studiul avertizează că până la vârsta adultă, copiilor le este interzis consumul de stimulente, iar consumul de ciocolată trebuie atent controlat.
In concluziile oferite presei, OCU pledează prin acest studiu pentru consumul moderat de cafeină. Chiar dacă în lume sunt peste 300 de tipuri de cafea, indiferent de preparare, cele două tipuri - arabica şi robusta - sunt preferate de spanioli.

Sursa: ziarul Adevarul

Cititi si: Peste 12% din spanioli beau alcool in fiecare zi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.