romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

1

In Spania, exista doua tipuri mari de firme: Comunitate de Bunuri sau Societate Limitata

Diferenţa dintre cele două este că SL-ul are personalitate juridică, iar CB-ul nu.

Obţinerea NIF-ului (număr identificare fiscală)

1. Dacă faci un CB, trebuie să ai cel puţin un asociat. Nu poate fi făcută de o singură persoană.

 • Primul pas: se merge la Agenţia Tributară (Fisc) şi se depune un contract semnat între cei doi parteneri, în care să fie stipulate condiţiile în care vor munci. De asemenea, se completează un formular tip, care ţi-l dau cei de la fisc. Tot în contract se precizează şi domiciliul fiscal. La semnarea contractului dintre cei doi, fiecare trebuie să spună cu cât contribuie, procentual ( 50%- 50% sau care e partea fiecăruia); de asemenea, suma pe care o aduce fiecare la constituirea firmei. După completarea formularului tip şi semnarea contractului, funcţionarul de la fisc îţi dă pe loc numărul de identificare al firmei, sau NIF, dar unul provizoriu. 
 • Pasul doi: Cu acest NIF provizoriu trebuie să mergi la Oficina de Liquidacion, de la primăria de care aparţine domiciliul fiscal precizat în contract. Aici plăteşti 1% din suma totală cu care au contribuit cei doi asociaţi şi mai completezi un formular tip. 
 • Pasul trei: Cu dovada că ai plătit cei 1%, te întorci la Fisc, unde ţi se dă, pe loc, NIF-ul definitiv.
2. În cazul SL, diferenţa este că trebuie să ai un capital al firmei de cel puţin 3.006 euro, de început, în rest se urmează aceleaşi demersuri.
Când ai NIF-ul, poţi deja lua utilaje pe numele firmei, chiar dacă nu ai început activitatea economică.

Găsirea spatiului si autorizatii
 • Spaţiul, dacă il obţii printr-o agenţie mobiliară, plăteşti, în general, de patru ori valoarea chiriei pe o lună: trei chirii merg la proprietar şi una la agenţia imobiliară.
 • După ce te hotărăşti unde iti desfasori activitatea, adica iti gasesti spatiu pt firma, trebuie sa obtii autorizatiile de functionare.
 • Astfel, o singura data la inceperea activitatii economice, firma trebuie sa plateasca pentru autorizatiile de deschidere. Acestea se platesc in functie de domeniul de activitate, metri patrati si kilowati pe care ii consumi.
 • Autorizatiile de functionare se obtin la primarie. Aici trebuie sa completezi un formular in care sa declari toate tipurile de activitate pe care le desfasori, adresa sediului, metri patrati pe care ii are si un plan al localului cu utilajele, birourile si toate dotarile pe care vrei sa le faci.
 • Odata depus, dureaza aproximativ o luna sa iti vina raspunsul.
 • Odata raspunsul afirmativ, acesta trebuie verificat si autorizat de catre un inginer: la acesta platesti intre 250 şi 1.000 de euro, in functie de domeniul de activitate.
 • Dupa ce ai autorizatia de functionare de la inginer, cu aceasta te prezinti la primarie unde ti se va comunica cat trebuie sa platesti pentru fiecare domeniu de activitate in parte. Aceasta suma se plateste o singura data, la deschiderea firmei. Se plateste, in medie, aproximativ 250 de euro, pe domeniu. In cazul unui restaurant cu servire la masa se plateste aproximativ 600 de euro, autorizatia de functionare.
3. Inceperea activitatii economice:
Este gratis si se realizeaza completand un formular la Fisc in care se precizeaza toate domeniile de activitate.

4. Taxe obligatorii:
 • Asigurarea afacerii: aprox 66 de euro pe luna (difera de la domeniu la altul)
 • Gunoiul: min 30 de euro pe luna (restaurantele pot plati pana la 200 de euro pe luna)
 • Asigurarea sociala: 250 de euro (pentru femei sub 35 de ani este de 195 de euro pe luna) pentru fiecare asociat care are contract de munca
 • Impozite pe venit: 30% din beneficiu, insa doar din momentul in care acesta depaseste o anumita suma. Suma depinde de activitate. In general este vorba de un milion de euro pe an.
 • Tot ce depaseste se impozitează.
Daca vi s-a parut utila postarea, atunci dati click pe butonul "Imi place", pentru a afla si altii de ea.
  Sursa: ziarul Adevarul

  Cititi si: Acte notariale

  Un comentariu:

  1. buna ,sunt in spania si intentionez sa inchuriez un bar,as vrea sa stiu ce acte imi sunt necesare pentru a functiona

   RăspundețiȘtergere

  Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.