romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

0

Sistemul Asigurarilor Sociale din Spania

Începând cu data aderării României la Uniunea Europeană, legislația comunitară a devenit direct aplicabilă în România, în raport cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Noile prevederi se referă la:
 • acordarea acelorasi drepturi si impunerea acelorasi obligații de asigurare socială pentru cetățenii unui stat si cei ai altor state comunitare, care se deplasează în interiorul Uniunii Europene;
 • totalizarea perioadelor de asigurare realizate atât în propriul stat, cât si în celelalte state membre, în vederea stabilirii si acordării drepturilor lucrătorilor migranți;
 • drepturile de pensie vor fi acordate cetățeanului de fiecare stat în care a lucrat, în funcție de legislația în vigoare, în concordanță cu perioadele de asigurare realizate în fiecare dintre state
 • dreptul lucrătorului migrant de a beneficia, pe teritoriul statului de domiciliu, de prestațiile dobândite în statele în care si-a desfăsurat activitatea
Apărarea sănătății si securității în muncă în Spania se realizează prin două sisteme de asigurări sociale:
 • Regimul General de Asigurare Socială
 • Regimul Special de Asigurare Socială pentru lucrători agricoli, lucrători minieri în domeniul cărbunelui, autonomi, marinari, lucrători în serviciile menajere, elevi, funcționari.
Statul spaniol garantează tuturor persoanelor din cadrul sistemului de asigurare socială protecția adecvată în situațiile prevăzute de Legea Generală de Asigurare Socială.

Principalele prevederi se referă la:
 • asistență sanitară gratuită, 
 • prestații economice în caz de somaj, boală, concediu de maternitate, concediu de paternitate , invaliditate, pensionare, deces. 
 • În anumite condiții, de o parte din aceste beneficii se pot bucura și membrii familiei cotizantului. (exemplu: servicii medicale gratuite, pensii de urmas, etc.)
Orice persoană care va începe să lucreze trebuie să solicite un număr de asigurare socială (numero de afiliacion) de la sediile serviciilor de asigurări sociale (Seguro Social).

Pentru obținerea acestui număr sunt necesare următoarele acte:
 • pasaportul sau cartea de identitate românească, original si copie
 • certificatul de cetățean comunitar, original si copie
 • cerere-tip de solicitare a unui număr de afiliere la asigurările sociale; se obține de la sediul Asigurărilor Sociale
Pentru a beneficia de drepturile si de indemnizațiile corespunzătoare, toți lucrătorii trebuie să cotizeze la sistemul de asigurări sociale.
Angajatorii au obligația de a-i înscrie pe angajații lor la Asigurările Sociale, ca salariați, prin intermediul numărului de afiliere corespunzător fiecăruia, si de a cotiza pentru acestia din prima zi a contractului de muncă si până la încetarea sa, inclusiv în perioada de probă.

Daca vi s-a parut utila aceasta postare, atunci apasati pe butonul "Imi place", pentru a afla si altii de ea.


Sursa: ziarul Adevarul

Cititi si: Spania: Boli profesionale si accidente de munca

Accident de circulatie in strainatate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.