romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

0

Boli profesionale si accidente de munca in Spania

Pentru a nu deveni cu usurință victima unui accident de muncă în Spania, este necesar să vă desfăsurați activitatea în mod legal, să purtați echipamente de protecție si să vă însusiți normele de protecție si securitate a muncii, pe care să le respectați întocmai.

Înscrierea în sistemul de asigurări sociale a angajaților constituie obligația angajatorului dar, în situația în care acesta nu o respectă, angajatul trebuie si poate să o solicite personal. De prestațiile de asigurare socială pot beneficia copiii si rudele soțului/soției titularului.

Asigurarea contra riscului producerii accidentelor de muncă si boală profesională se încheie cu Institutul Național de Securitate Socială (INSS) sau cu un fond de gestiune (Mutua de Accidentes de Trabajo y Enfermedades Profesionales de la Seguridad Social). Contribuția pentru asigurarea riscului se plăteste de către angajator separat de celelalte contribuții de Asigurări Sociale, în condițiile prevăzute pentru o persoană care lucrează legal.

În urma producerii unui accident asigurat, se acordă prestații precum:
  • asistență medicală gratuită pe perioada de spitalizare si recuperare;
  • medicamente gratuite sau compensate;
  • indemnizație pe perioada de incapacitate temporară;
  • indemnizație pentru incapacitate permanentă totală;
  • în situația producerii unei vătămări corporale (pierderea unui organ, membru) se acordă, o singură dată, o indemnizație în bani;
  • indemnizație de deces;
În cazul în care un accident de muncă s-a soldat cu decesul unei persoane pe teritoriul Spaniei, familia acestuia poate obține o pensie în valoare de 50% din valoarea ultimului salariu al lucrătorului, o indemnizație cu o valoare egală cu sase pensii si un ajutor de înmormântare.
Legislația spaniolă nu prevede obligația asigurării cheltuielilor aferente repatrierii corpului neînsuflețit.

Indemnizația specială, dacă moartea s-a datorat unui accident de muncă
Este o indemnizație care completează pensiile de văduvie si de orfan, în cazul în care moartea celui de pe urma căruia se solicită pensia s-a datorat unui accident de muncă sau unei boli profesionale. Această sumă este echivalentă cu sase plăți lunare din baza de reglementare a pensiei de văduvie pentru soțul supraviețuitor si o plată lunară pentru fiecare dintre orfanii beneficiari. În cazul în care pensia se acordă părinților, acestia beneficiază de 12 plăți compensatorii, dacă trăiesc ambii părinți, și de 9 plăți compensatorii, dacă trăieste doar un părinte.

Crestere a sumei datorată lipsei măsurilor de siguranță:

Dacă Inspecția Muncii stabilește că decesul s-a produs din cauza lipsei măsurilor de siguranță obligatorii la locul de muncă, din cauza angajatorului, sumele menționate anterior pot creste cu 30-50%. Responsabilitatea acordării acestei sume cade direct asupra angajatorului care încalcă legea din cauza neîndeplinirii obligațiilor de protecție a muncii. Totusi, declarația privind responsabilitatea este de competența Institutului Național al Asigurărilor Sociale.

Daca vi s-a parut utila aceasta postare, atunci apasati LIKE, pentru a afla si altii de ea.

Cititi si: Accident de circulatie in Spania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.