romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

0

Ce pensii se pot primi in caz de deces? Pensie de vaduvie

PENSIE DE VADUVIE:

Are drept la aceasta sotul rămas în viată care face dovada legăturii matrimoniale cu persoana decedată.

  • Dacă cel de pe urma căruia se solicită pensia era încadrat în câmpul muncii si a decedat din cauze naturale, conditia de bază pentru a putea fi acordată această subventie este ca decedatul să fi lucrat legal, cu contract, si să fi cotizat cel puțin 500 de zile la Asigurările Sociale, în ultimii cinci ani. 
  • De asemenea, pentru deces din cauza unei boli profesionale sau accident, fie că este sau nu de muncă, nu se cere perioadă anterioară de cotizare.
  • Dacă cel de pe urma căruia se solicită pensia de văduvie era deja pensionar, nu se cere nici o perioadă anterioară de cotizare la Asigurările Sociale.
  • Baza ce regularizează pensia de văduvie este rezultatul împărtirii la 28 a sumei ce rezultă din adunarea bazelor de cotizare a decedatului timp de 24 de luni neîntrerupte. Perioada de 24 de luni este aleasă de beneficiari dintr-o perioadă de 15 ani imediat anteriori decesului. În cazul decesului unui pensionar, baza de calcul folosită va fi cea utilizată anterior în determinarea pensiei primite de acesta la încetarea activității lucrative.
  • În cazul decesului datorat unui accident de muncă sau unei boli profesionale, baza de calcul va fi formată din salariile primite în perioada imediat anterioară decesului, incluzându-se orele suplimentare, calculate pe un an.
  • Valoarea pensiei de văduvie este de 52% din baza reglementată.
  • Beneficiarul poate avea dreptul la 70% din baza reglementată atunci când:
a. Are familie:
  • Locuieste cu copii sub 26 de ani sau majori cu handicap sau minori luati în plasament. Se consideră ca există handicap atunci când se certifică un handicap de 33%.
  • Venitul unitătii familiale, inclusiv cel al celui care solicită pensia, împărtit la numărul de membri care o compun, nu depăseste, anual, 75% din salariul minim interprofesional în vigoare în acel moment, excluzând partea proporțională a celor două plăti extraordinare.
b. Pensia de văduvie constituie principala sursă de venit, întelegându-se această cerintă ca îndeplinită atunci când valoarea anuală a pensiei este de peste 50% din totalul veniturilor pensionarului.

c. Venitul anual al pensionarului nu depăseste cantitatea rezultată din suma adunată la limita care, în fiecare exercițiu financiar, este prevazută pentru recunoașterea complementelor pensiilor contributive, cantitatea anuală care, în fiecare exercitiu financiar, corespunde pensiei minime de văduvie în functie de vârsta pensionarului.
Pensia de văduvie anuală plus veniturile anuale ale pensionarului nu pot depăsi limita de venituri din paragraful anterior. În caz contrar, se reduce la cantitatea ce corespunde pensiei de văduvie pentru a nu depăsi limita respectivă.

De la 1 ianuarie 2007, limita veniturilor este:

Pentru 65 de ani sau mai mult: 6.495,29 + 6.0905,08 = 13.400,37 euro Pentru mai putin de 65 de ani: 6.495,29 + 6.433,98 = 12.929,27 euro

Daca vi s-a parut utila postarea, atunci dati click pe butonul "Imi place", pentru a afla si altii de ea.

Cititi si: Ce pensii se pot primi in caz de deces? Ajutor de deces

Deces in strainatate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.