romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

12

Inchirierea unei locuinte in Spania

Găsirea unei locuinţe adecvate este una dintre principalele probleme cu care se confruntă românii la sosirea în Spania.
Aceştia au două opţiuni: închirierea sau cumpărarea unei locuinţe.

Puteţi să căutaţi o locuinţă prin intermediul mai multor medii:
 • ziarul, unde veţi găsi o întreagă rubrică destinată închirierii de locuinţe
 • altă posibilitate este aceea de a merge la o agenţie imobiliară particulară şi să căutaţi un apartament, dar acest serviciu nu este gratuit
 • altă posibilitate este aceea de a solicita serviciile unor agenții de stat care oferă apartamente spre închiriere (Agencias regionales de alquiler)
 • un alt mod este acela de a suna la anunţurile puse pe balcoanele sau geamurile apartamentelor
Contractul de închiriere (Contrato de arrendamiento)

În contractul de închiriere trebuie să apară:
 1. Datele personale ale proprietarului apartamentului
 2. Datele personale ale chiriaşului/ persoanei ce va urma să locuiască în apartament
 3. Chiria stabilită: suma de bani pe care chiriaşul o va plăti lunar proprietarului şi condiţiile în care aceasta se poate majora
 4. Durata contractului: cel mai frecvent închirierea de realizează pe un an
Acest contract trebuie să fie semnat de proprietarul aparamentului şi de chiriaş pentru a avea efecte legale, iar fiecare din cei doi trebuie să deţină o copie. Se semnează în faţa notarului (gestor) care l-a întocmit.

Cerinţe pentru închirierea unei locuinţe

Principalele cerinţe sunt de natură economică. Trebuie să demonstraţi că aveţi resursele financiare necesare pentru a putea face faţă cheltuielilor de închiriere, energie electrică, apă etc. Pentru a putea demonstra, proprietarul vă poate cere să îi arătaţi contractul de muncă sau adeverinţa de salariu (nomina). Se solicită plătirea unei garanţii în avans, echivalentul chiriei pe o lună sau două. La finalul perioadei de închiriere, dacă toate lucrurile din casă sunt în acelaşi stadiu în care le-a lăsat proprietarul, chiriaşul primeşte înapoi garanţia depusă.

Obligaţiile proprietarului şi ale chiriaşului

Legea închirierii locuinţelor urbane ( Ley de Arrendamientos Urbanos ) este cea care reglementează normele de închiriere a unei locuinţe şi obligaţiile părţilor. Chiriaşul trebuie să citească cu mare atenţie contractul de închiriere deoarece odată semnat contractul, ceea ce este prevede acesta trebuie respectat şi va fi luat în calcul în cazul unui litigiu.

Principalele obligaţii ale chiriaşului:
 • plata lunară a chiriei, la data stabilită în contract
 • folosirea cu responsabilitate a obiectelor din locuinţă; se recomandă trecerea în contract a bunurilor care se află în locuinţă (mobilă, electrocasnice, etc)
 • nu se poate subînchiria locuinţa fără acordul proprietarului
 • să plătească facturile de apă, curent electric, telefon, salubritate
 • să repare daunele produse din vina sa: geam spart, balama căzută, etc.
Principalele obligaţii ale proprietarului:
 • realizarea tuturor lucrărilor necesare pentru a conserva locuinţa în condiţii adecvate. Pentru aceasta, chiriaşul trebuie să comunice proprietarului toate imperfecţiunile, defectele produse prin folosirea bunurilor materiale din locuinţă (conducte, calorifere etc.) pentru ca acesta să le repare în cel mai scurt timp posibil. 
 • de regulă, cheltuielile generale ale edificiului: reparaţiile liftului, lumina, paznicul, sunt suportate de proprietar, iar cheltuielile generate de locuinţă sunt în sarcina chiriaşului. Pentru a se evita problemele pe tema plăţii acestora, este recomandabil ca toate cheltuielile care vor fi suportate de fiecare dintre părţi să fie prevăzute în contractul de închiriere.
 • dacă nu se specifică în contractul de închiriere că impozitul anual al locuintei trebuie achitat de chirias, plata acestuia revine proprietarului
Mai multe detalii sunt prezentate în Legea Închirierii Locuinţelor Urbane
( Ley 29/1994, de 24 de noviembre, de Arrendamientos urbanos ):
http://noticias.juridicas.com/base_datos/Privado/l29-1994.t2.html#a21

Daca vi s-a parut utila postarea, atunci dati click pe butonul "Imi place", pentru a afla si altii de ea.

Cititi si: Spania: Au scazut chiriile pentru locuintele din Madrid

Barcelona: Un judecator este de partea chiriasilor ilegali

12 comentarii:

 1. Buna Gabriela....vreau sa-ti transmit ca e fff. bun si util site-ul. Si mai am o intrebare daca poti sa-mi raspunzi !!!Detin un apartament luat cu chirie iar reparatiile efectuate la electrodomestice se platesc de mine ca chirias sau proprietarul trebuie sa suporte plata reparatiilor.(Mai exact am reparat caldera si m-a costat 250 de euro ..am factura ..pot recupera banii???) Multumesc ..si sa ne tii la curent cu informatile de aici si din Romania.Numai bine.Viorica

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Viorica,
   Multumesc pentru apreciere.
   Cat despre intrebarea ta, reparatiile efectuate la electrodomestice se platesc de catre chirias, daca citesti mai atent in postarea de mai sus, la partea:"Principalele obligatii ale proprietarului", vei gasi si raspunsul la intrebarea ta.

   Ștergere
 2. Cat costa inchirierea unui apartament in Spania - Bilbao?

  RăspundețiȘtergere
 3. Bună,

  Suntem un cuplu proaspăt ajuns în Malaga. Actualmente locuim într-un hostel. Vrem NEAPĂRAT să ne stabilim aici, în Malaga. Care sunt primii paşi ce trebuie să-i urmăm în procesul de stabilire, respectiv unde trebuie să mergem să ne anunţăm şi, mai ales, cum putem închiria un apartament ţinând cont de faptul că nu avem (deocamdată) un loc de muncă.

  Vă mulţumim anticipat !
  Cu stimă,
  Dan

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dan,
   In cazul tau (neavand de munca si nici acte spaniole) singura posibilitate sa iti poti inchiria un apartament e, sa dispui de suficienti bani pentru a putea plati garantia ceruta si de foarte mult noroc (deoarece majoritatea proprietarilor de apartamente nu mai vor sa inchirieze celor care nu au un contract de munca).

   Ștergere
 4. buna iti multumim pentru tot ce faci . sunt costel si vreau sa plec cu sotia si cei doi copii minori in spania eu sunt asisten medical fizioterapeut cum sa fac sa imi gasesc ceva sigur de munca si cum sa inchirioz o casa am nia si as vra sa stiu daca pentru inchiriere trebuie neaparat contrasctul de munca sau nomina eu ne avand crezi ca pot inchiria? iti multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Costel,
   1. Referitor la aspectul "munca", eu personal nu te pot ajuta (toate ofertele de munca care le stiu, le afisez pe blog)
   2. Nu e o regula ca atunci cand inchiriezi o casa (un apartament), sa ti se ceara contractul de munca; insa, sunt persoane care inca o fac... doar ca, nu toti. Deci, totul tine de norocul fiecaruia.

   Ștergere
 5. Buna Gabriela,

  Eu am o nelamurire in legatura cu obligatiile proprietarului. Mai exact unde locuiesc eu este o scurgere de apa (undeva sub cada) asa ca am un perete ud si murdar si vecina a spus ca si ea are un perete ud. Avand in vedere ca reparatie include spart pereti si cine stie ce altceva imi inchipui ca e datoria proprietarilor. Am anuntat proprietarii acum mai bine de o luna si pana acum nu s-a intamplat nimic. Pot cere banii de garantie inapoi si sa imi caut alt apartament?
  Imi poti trimite raspuns si pe adresa de mail: mariana_stroi@yahoo.com

  Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 1. In general DA, insa depinde de clauzele trecute in contract.

   Ștergere
 6. Buna Gabriela!

  Am un contract de inchiriere pt o locuinta in Barcelona, pe o perioada de 1 an; pana in momentul de fata s-au scurs 7 luni si jumatate din contract; din motive financiare si a schimbarii locului de munca as vrea sa renunt la aceasta chirie inainte de a se fi terminat acest an, stabilit in contract; am instiintat proprietarul, ba chiar i-am achitat si a 8-a luna de chirie, insa el sustine ca daca nu s-a incheiat perioada de 1 an si vreau sa plec mai devreme, trebuie sa-i platesc chiria pana la sfarsit (desi in contract nu este stipulat acest lucru).
  Intrebarea este ce as putea sa fac in acest caz? La semnarea contractului i-am platit o luna de Fianza si 4 luni de depozit. Exista vreo reglementare clara in acest sens? Am studiat Ley de Arrendamiento Urbano, dar nu am vazut nicaieri vreo precizare referitoare la renuntarea la contractele sub un an.
  Multumesc si felicitari pentru blog!

  RăspundețiȘtergere
 7. Buna ziua,

  As dori sa pun o intrebare, legat de inchirierea unei locuinte. Doresc stabilirea in Spania, probabil la Madrid, familie formata din 2 adulti si 3 copii. Detin o firma in Romania, la care sunt si angajat cu contract. Prin natura activitatii pot administra respectiva firma de la distanta, prin internet. Pot inchiria in aceasta situatie o locuinta? Dispun de bani pentru plata in avans pe cateva luni plus garantia. Multumesc anticipat.

  Sorin.

  RăspundețiȘtergere

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.