romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

0

20 de sfaturi sa reduci consumul de energie electrica...

Te ia durerea de cap când vezi factura la energie electrică? Ai vrea să reduci consumul de curent, dar frigiderul, maşina de spălat, aspiratorul, becurile îţi sunt indispensabile?
Ei bine, citeste 20 de sfaturi care te pot ajuta să reduci consumul de energie...

Frigider şi congelator
1. Instalează frigiderul într-un loc aerisit şi curat şi ai grijă ca în spatele lui să existe spaţiu, pentru a permite aerului să circule.
2. Evită ca frigiderul să stea lângă surse de căldură! Dacă se află într- un loc unde bate soarele sau lângă aragaz, aceasta va consuma mai multă energie pentru a menţine reci alimentele.

3. Reglează temperatura de răcire şi ţine cont de anotimpuri. Iarna foloseşte cea mai mică treaptă, iar vara măreşte puterea de răcire.

4. Verifică lunar starea garniturii de etanşeizare. Dacă uşa se deschide prea uşor, înseamnă că membrana este slabă şi pierde aer, iar frigiderul consumă mai multă energie pentru răcirea alimentelor.

5. Nu scoate frigiderul din priză, pentru că temperatura din interior va creşte, iar când va fi repus în funcţiune va folosi mai mult curent pentru a realiza răcirea.

6. Micşorează frecvenţa deschiderii uşii frigiderului.

7. Condensatorul - piesa de culoare neagră din spatele frigiderului - trebuie să fie curat. Depunerea de praf reduce performanţele aparatului.

8. Păstrează alimentele în vase acoperite, pentru a evita accelerarea formării gheţii în interior.

Maşina de spălat rufe

9. Pentru un consum mai mic de energie e indicată folosirea capacităţii maxime de încărcare a maşinii, selectând ciclul de spălare optim şi cea mai mică temperatură la care pot fispălate rufele. Temperatura e cel mai important factor în stabilirea duratei programului de spălare şi implicit al consumului de energie electrică/ ciclu de spălare. De exemplu: dacă pentru spălarea rufelor din bumbac vei reduce temperatura de spălare cu 10°C ( de la 50°C la 40°C ), durata programului va scădea cu 7%, iar consumul de energie electrică va fi mai mic cu 9%.

10. Alege detergenţi de calitate, care permit spălarea rufelor la o temperatură scăzută, respectiv permit utilizarea programelor economice.

11. Usucă hainele consecutiv, pentru a nu fi nevoie ca maşina să se încălzească pentru următorul ciclu de uscare. Astfel, consumul de energie la a doua rundă va fi redus la jumătate.

Televizorul
12. Opreşte televizorul de la butonul on-off, atunci când nu-l utilizezi mai mult de unadouă ore ( închis doar de la telecomandă, aparatul consumă energie electrică; deşi nu e un consum mare - 0,25 w - 2 w/oră - e unul continuu ).
13. Dacă obişnuieşti să mai adormi în faţa televizorului, poţi programa aparatul să se oprească singur la ora dorită, prin setarea funcţiei "timer". Astfel, dacă ştii că nu rezişti mai mult de ora 23.00, de pildă, programează oprirea automată, iar aparatul nu va mai consuma electricitate până dimineaţa.

Aspiratorul
14. Curăţă periodic filtrele, de preferinţă imediat după ce ai terminat de aspirat.
15. Utilizează adecvat periile, în funcţie de materialul sau de suprafaţa pe care o aspiri.

16. Reglează turaţia motorului ( dacă aspiratorul dispune de variator de turaţie ) în funcţie de zona supusă curăţeniei.

Priza programabilă
17. Acest dispozitiv e un aparat care se montează la o priză electrică obişnuită şi în acelaşi timp permite conectarea altor echipamente electrice. Iar în funcţie de programul setat, priza programabilă permite alimentarea consumatorului doar în intervalul de timp selectat de utilizator, astfel nu se consumă curent în cazul aparatelor care sunt în stand-by.

Maşina de spălat vase

18. Dacă ai o maşină mai veche, este bine ca la spălare să scoţi din funcţiune termostatul.

19. În loc să foloseşti funcţia de uscare a maşinii de spălat vase, opreşte maşina după ce paharele şi farfuriile au fost clătite şi lasă-le să se usuce singure.

Becurile economice
20. Înlocuieşte toate becurile din casă cu cele economice. Chiar dacă te vor costa mai mult, consumul acestora e cu 80% mai mic decât al celor clasice.

Sursa: ziarul Libertatea

Cititi si: Mica economie sau economia eurocentului

Spania: Economie cu tigari fabricate acasa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.