romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

3

Cardul de sanatate spaniol

Cardul de sănătate (Tarjeta Sanitaria Individual) permite deţinătorului accesul la centrele de sănătate şi la serviciile sistemului sanitar public.
Cardul este personal şi netransferibil şi trebuie deţinut de fiecare membru al familiei, oricare ar fi vârsta lui.
 •   Cardul se solicită la policlinica (Centro de Salud) de care apartine fiecare solicitant, în functie de domiciliul său, acolo unde se face şi înscrierea la medicul de familie (medico de cabecera).
 • Acest card poate fi solicitat de către orice persoană care este înregistrată la primăria localităţii în care îşi are domiciliul în Spania (empadronamiento).
Documentele necesare:
 1. un document de identitate valabil: carte de identitate sau paşaport
 2. certificatul de cetătean comunitar
 3. adeverintă de domiciliere de la primărie (volante de empadronamiento)
 4. certificatul de afiliere la Asigurările Sociale sau certificat în care să se indice neafilierea la Sistemul de Asigurări Sociale.
 5. un document care să ateste că cel care este rezident în Spania, fără drept de lucru, nu cotizează la asigurările sociale din România. Acest document se obtine personal din România si trebuie tradus în spaniolă de către un traducător autorizat.
Alături de aceste documente se depune un formular de solicitare a cardului sanitar si de alegere a medicului de familie. După cel puţin 30 de zile, pe adresa trecută de solicitant în formular, se va trimite, prin serviciile postale spaniole, Cardul Sanitar. Pe spatele acestuia este trecut numărul de telefon al policlinicii şi numele doctorului de familie desemnat.

Situații speciale: Card Sanitar pentru rudele unui român care lucrează si cotizează (membrii familiei acestuia nu au niciun venit )

Familia unei persoane care lucrează în Spania si cotizează la Asigurările Sociale are dreptul la asistentă medicală gratuită. În această categorie se încadrează sotul/sotia, descendentii, ascendentii sau fratii.
Cardul de sănătate trebuie solicitat la sediile Asigurărilor Sociale din localitatea de rezidență.

Dosarul de solicitare va cuprinde:
 1. 2 formulare de solicitare, semnate de persoana care lucrează
 2. actul de identitate al persoanei care lucrează si al celei care solicită cardul sanitar (pasaport, carte de identitate): original si copie
 3. certificatul de nastere al solicitantului de card: original si copie 
 4. certificatul de căsătorie legalizat si apostilat cu apostila de la Haga (dacă solicitantul este sotul/sotia)
 5. certificatele de cetăteni comunitari ale solicitantului si persoanei care cotizează
 6. adeverintă de domiciliere a solicitantului de card sanitar de la primărie (volante de empadronamiento )
 7. numărul de afiliere la Asigurările Sociale al persoanei care cotizează
Cardul sanitar se eliberează pe loc.

Utilizarea Cardului Sanitar
 • De fiecare dată când se merge la medicul de familie, trebuie prezentat Cardul Sanitar. 
 • Dacă aveţi nevoie de asistenţă sanitară şi nu puteti prezenta cardul deorece nu l-aţi primit încă, puteţi să arătati chitanţa care v-au dat-o atuci când aţi depus cererea pentru card.
 • Vi se va cere să prezentați cardul si atunci când trebuie să cumpăraţi medicamente de la farmacie, pe baza unei reţete medicale.
 Vizita la medicul de familie
 • Trebuie solicitată, direct sau telefonic, o consultaţie la medicul de familie, iar acesta va programa data calendaristică şi ora. 
 • După consultatie, medicul va pune un diagnostic și va recomanda un tratament. 
 • Dacă tratamentul necesită produse farmaceutice, medicul va prescrie o reţetă care poate fi gratuită sau compensată. 
 • În funcţie de boală, se poate da o trimitere la un centru sanitar (de exemplu: pentru analize de sânge) sau la un spital pentru analize speciale (de exemplu: rezonanţă magnetică ).
Este posibil ca medicul de familie să considere oportună vizitarea unui medic specialist, iar în acest caz vi se va face o programare.

Concediul medical
 • În ceea ce priveşte concediul medical, acesta nu este considerat absenţă nemotivată de la locul de muncă. 
 • Indemnizaţia de concediu medical se acordă numai dacă lucrătorul a cotizat la sistemul de asigurări sociale o perioadă de minimum 180 de zile (în total), în ultimii cinci ani anteriori producerii evenimentului.
 • În situaţia în care nu este îndeplinită condiţia de 180 de zile de cotizare, nu se recunoaşte dreptul la plata concediului medical.
Daca vi s-a parut utila aceasta postare, atunci apasati pe butonul "Imi place", pentru a afla si altii de ea.
  Cititi si: Imbolnavire intr-o excursie in Spania

  3 comentarii:

  1. buna ziua,
   intrebarea mea este daca acest card de sanatate ( tarjeta sanitaria individual )este valabil si in Romania pentru situatii de urgenta cum ar fi o apendicita, avand in vedere faptul ca persoana in cauza este cetatean roman , angajat de o firma spaniola, dar deplasat in Romania. Cotizeaza la la sanatate doar in Spania.
   Multumesc

   RăspundețiȘtergere
  2. in octombre mi-a expirat tarjeta sanitara.Am fost la sescam pentru a o
   reinnoi dar am fost refuzata pe motivul ca nu am contract de munca. In
   aceasi situatie sunt si eu si sotul meu, ce putem face? doar noi am patit
   asa ceva? sunt de patru ani aici in spania si nu am lucrat deloc cu contract
   de munca.Trebuie sa existe o solutie , daca stiti va rog sa imi spuneti ce
   trebuie sa fac pentru a obtine o tarjeta sanitara. Va multumesc

   RăspundețiȘtergere
  3. buna ziua , am si eu o intrebare , poate cineva care este stabilit deja in Spania , sa ia o persoana din Romania sub asigurarea lui medicala , si daca da cum se procedeaza, ce acte iti trebuie ?trebuie neaparat sa fie ruda cu tine ?
   este vorba de fetita mea cu care vreau sa ajung in Spania la un instiut de cercetare a bolii de care ea sufera , nu situ cum se procedeaza cu asta, este minora , are 1 an si 7 luni, cine ma poate ajuta cu o informatie concreta , multumesc mult sau dac exista o alta posibilitate care sa ma ajute sa ajung mai repede cu fetita la acest institut - Instiutul de Studii de Mastocitoza Castilla la Mancha

   RăspundețiȘtergere

  Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.