romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

6

Cardul de sanatate spaniol, doar cu adeverinta din tara

Compatrioţii din Spania au nevoie de un certificat din România pentru a obţine cardul de sănătate gratuit din Spania.
Ei trebuie să dovedească faptul că nu au alte venituri din ţara de origine. Cheltuielile ajung la peste 100 de euro.


Cele mai mari probleme le întâmpină românii săraci, care nu lucrează şi care trebuie să-şi reînnoiască sau să solicite un card de sănătate, potrivit Asociaţiei Hispano-Române din Castilla-La Mancha.
Compatrioţilor care au rămas fără loc de muncă şi care nu primesc vreun ajutor financiar din partea statului li se cere să prezinte certificatul din România şi, adesea, mulţi renunţă la cardul de sănătate din cauză că nu dispun de banii necesari pentru obţinerea actului din ţara natală.
Certificatul poate fi eliberat doar de administraţia financiară a localităţii de domiciliu, iar de obţinerea lui se poate ocupa o persoană din ţară care are nevoie de o împuternicire. Ulterior, certificatul trebuie tradus şi legalizat.

"Sunt cheltuieli de peste 100 de euro pe care o persoană care nu are niciun venit este obligată să le facă. Unele dintre ele preferă să nu-şi mai scoată acest card de sănătate", a declarat Mercedes Fernández Lietor, directoarea Asociaţiei Hispano-Române din Castilla-La Mancha.
Cardul de sănătate permite accesul gratuit la serviciile sistemului sanitar public. El este necesar fiecărui membru al familiei, indiferent de vârstă. Cei care nu deţin acest card au dreptul să apeleze doar la serviciile medicale de urgenţă.

Card Sanitar pentru rudele unui român care cotizează
Există anumite situații speciale în care compatrioții au dreptul la cardul sanitar fără a lucra sau a cotiza la Asigurările Sociale spaniole. Astfel, familia unei persoane care lucrează în Spania și cotizează la Asigurările Sociale are dreptul la asistență medicală gratuită, dacă nu are alte surse de venit. În această categorie se încadrează soțul/soția, descendenții, ascendenții sau frații.
Cardul de sănătate trebuie solicitat la sediile Asigurărilor Sociale din localitatea de rezidență.

Daca vi s-a parut utila aceasta postare, atunci apasati pe butonul "Imi place", pentru a afla si altii de ea.

Sursa: ziarul Adevarul

Cititi si: Cardul de sanatate spaniol

Vaccinarea minorilor in Spania

Sistemul Asigurarilor Sociale din Spania

6 comentarii:

 1. Buna Gabriela. Felicitari pt timpul pe care ni-l acorzi. Ce acte am nevoie pt a scoate de la consulat certificatul pt cardul de sanatate?
  nelu

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Buna Nelu,
   Pentru a intra in posesia certificatului de obtinere a cardului de sanatate, este nevoie mai intai sa obtii, din Romania o adeverinta, eliberata de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate de domiciliu, din care reiesa calitatea de asigurat sau neasigurat a dvs.
   Aceasta adeverinta se poate obtine prin intermediul unei procuri, eliberata de catre consulat, prin care se imputerniceste o persoana din Romania sa faca demersurile necesare la autoritatile de resort din tara. Taxa consulara este de 60 de euro si trebuie sa prezenti datele persoanei imputernicite, precum si pasaportul ori cartea dvs de identitate valabila. Procura se elibereaza in ziua in care este solicitata, fara programare. Ulterior, pe baza acestei adeverinte, consulatul roman va elibera, in limba spaniola, certificatul referitor la calitatea de asigurat, care va este necesar.

   Ștergere
 2. buna ziua...am solicitat cardul de sanatate pt mine si pt fetita dar pe asigurarea sotului.am depus actele de o luna jumate si inca nu am primit cardul.daca am actele depuse pot sa ma duc la medic stomatolog?va trebui sa imi platesc extractia de masea?cat va coasta?o zii buna va doresc..astept raspuns!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. In momentul in care ai completat formularul de solicitare a cardului sanitar (Formulario para la emision de la tarjeta sanitaria), ti s-a dat un numar de inregistrare (numero de afiliación a la s. social); pe baza acestui numar tu beneficiezi de consult si tratament medical, chiar daca inca nu ti-a venit cardul de sanatate (tarjeta medicala) acasa.
   Cat despre consultatiile la medic stomatolog nu stiu sa fie gratuite. Ceea ce stiu, e faptul ca daca mergi la urgenta, atunci DA, ti se va scoate maseaua gratuit.

   Ștergere
 3. Buna ziua.i-mi puteti spune va rog daca am nevoie de certificatul de casatorie cu apostila de la haga pentru a-mi elibera cardul de sanatate dupa sot?va multumesc

  RăspundețiȘtergere
 4. buna ziua! putetzi sa-mi spunetzi daca pot folosi tarjeta medicala din spania..in romania..pe durata vacantei la dentist. mentionez ca am cotizat 2 ani la seguridad social si momentan cobrez la ayuda. tarjeta este in perioada de valabilitate.

  RăspundețiȘtergere

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.