romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

0

Inregistrarea in Romania a divortului pronuntat in Spania

Articolul 35 din Legea nr.187/09.05.2003 (intrată în vigoare la data de 16.05.2004) privind competenta de jurisdictie, recunoaşterea si executarea în România a hotărârilor judecătoresti în materie civilă, pronuntate de statele membre ale Uniunii Europene, prevede că "acestea sunt recunoscute de plin drept în România, în conditiile prezentei legi".


În absenţa litigiilor prevăzute de art.36 din acelaşi act normativ, hotărârile judecătoreşti în cauză produc în aceste condiţii efectele hotărârilor pronunţate de instanţele române.
Tratatele de asistenţă juridică încheiate de România prevăd totodată clauze privind recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti.
Astfel, cererile cetăţenilor români în vederea înscrierii menţiunilor se înaintează Inspectoratului pentru Evidenţa Persoanelor, prin Direcţia Generală Afaceri Consulare, însoţite de următoarele documente:
  1. hotărârea de divorţ, legalizată cu Apostila de la Haga, în copie legalizată şi tradusă la misiunea diplomatică; 
  2. certificat de naştere– copie;
  3. certificat de căsătorie– copie;
  4. paşaport străin sau românesc– copie;
În cazul în care căsătoria al cărei divorţ se doreşte a fi înscris nu a fost înregistrată în registrele de stare civilă române, solicitantul va depune certificatul de căsătorie legalizat cu Apostila de la Haga, în copie legalizată si tradusă, în vederea înscrierii menţiunilor de căsătorie şi divorţ pe marginea actului de naştere.

Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor, prin serviciile specializate, va da avizul de înscriere a menţiunilor, procedând, totodată, la procurarea certificatelor de stare civilă, pe care le va transmite M.A.E. – Direcţia Generală Afaceri Consulare, urmând ca aceasta să le remită misiunilor diplomatice, care vor solicita achitarea taxelor aferente.

Daca vi s-a parut utila postarea, atunci dati click pe butonul "Imi place", pentru a afla si altii de ea.

Cititi si: Taxe consulare valabile incepand cu data de 04 iunie 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.