romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

1

Reteta fericirii in formula stiintifica...

Când te paşte melancolia, o simţi ca pe un dor de ceva bun, pe care îţi e greu să îl numeşti. Fericirea, deci, ar trebui să fie starea în care nu îţi lipseşte nimic și poți obține orice relativ ușor.

Un basm italian povestește despre un împărat care avea nevoie de cămașa unui om fericit pentru a-și vindeca fiul bolnav. A căutat în toată împărăția și nu a găsit pe nimeni pe deplin fericit. Într-un final, pe un ogor, a întâlnit un țăran care i-a mărturisit că se simte deplin fericit. Împăratul s-a repezit la el și i-a desfăcut cojocul, doar ca să descopere că fericitul nu purta cămașă.

Povestea ilustrează cât de greu este să găsești și să păstrezi fericirea. Psihologii însă susțin că fericirea, la fel ca tot restul conceptelor cu care operăm și stărilor prin care trecem, sunt reale doar ca percepție subiectivă. Cu alte cuvinte, un om despre care noi suntem tentați să credem că e extrem de nefericit, fără o slujbă stabilă și fără casă, poate fi fericit pentru că este în natura lui să nu prindă rădăcini într-un loc anume.

Dincolo de aprecieri individuale, pe care cu greu le va cuantifica cineva vreodată, oamenii de știință au stabilit cele 10 condiții care fac mult mai posibilă fericirea pentru omul modern.

1. Mută-te într-o ţară fericită!...

Unele state oferă mai multe premise pentru fericire decât altele. Poate pentru tine acea țară în care te vezi mult mai fericit ca în România este S.U.A. sau Canada, sau poate Elveția? Oricum, ideea e că e greu să fii fericit într/o țară în care trendul general e de sărăcie și greutăți. New Economcs Foundation a dat publicității o hartă globală a fericirii, rezultată din cercetări care se întind pe 20 de ani.

2. Pune degetul pe rană!...
Gretchen Rubin, coordonatoarea Happiness-Project.com a descoperit că fericirea, pentru cei mai puțin pretențioși dintre noi, este absența frustrării, iar frustrările se înlătură prin identificarea corectă a problemelor noastre. Adesea suntem confuzi și gândim: "Aș vrea să fiu sănătos ca un taur și să trăiesc mult!" când de fapt problema noastră este "mănânc prost, muncesc și beau mult și nu dorm suficient!" O formulare corectă a unei probleme conține mereu germenele rezolvării ei.

3. Simplifică-ţi viaţa!...
Avem toți impresia că trebuie să facem 10 lucruri deodată, dovadă fiind succesul monstru al iPhone-ului și al BlackBerry-ului, în loc să facem doar ceea ce este necesar. În loc să încerci să dovedești că ești o adevărată superfemeie, cu talente nelimitate pe care arareori ceilalți le vor recunoaște, mai bine sortează sarcinile urgente și utile de cele care pot suferi amânare sau nu sunt necesare. În timp ce faci mai multe lucruri îți refuzi ocazia de a te bucura pe deplin de oricare dintre ele.

4. Fă mişcare!...
Asta este, deși pe mulți ne indispune gândul că trebuie să ne urnim de pe canapea, activitatea fizică este singura care poate reduce rapid și eficient nivelul cortizolului ( hormon al stresului ) în sânge. În plus, în timpul exercițiilor fizice sunt secretate faimoasele endorfine, responsabile cu starea de bine.

5. Acceptă-ţi emoţiile şi stările!...
Stări ca frustrarea, tristețea, furia, la fel precum calmul și bucuria sunt parte a experienței umane și ar trebui acceptate ca atare. Încercând cu orice preț să respingi sau să negi prezența lor, pierzi timp prețios, în care ai putea face ceva care îți aduce bucurie.

6. Oferă-ţi un colţ de natură!...
Viața în orașe aglomerate, unde suntem înconjurați de beton și metal, creează un disconfort pe care îl resimțim la cel mai profund nivel. Ca ființe care odinioară locuiau în natură, avem nevoie de componenta „verde” pentru ca psihicul nostru să își păstreze echilibrul și să nu cădem pradă stresului. Oamenii care au un balcon plin cu plante, căței sau pisici sau care au o mică grădină în mijlocul orașului se declară în mod sistematic mai fericiți în cercetările asupra calității vieții. Dacă nu ai cum să aduci verdele în casa ta, atunci mergi regulat în parcuri sau la iarbă verde în afara orașului... fără a lăsa munți de gunoi în urma ta!

7. Fericirea se poate cumpăra... într-o anumită măsură!...
Economistul Richard Easterlin a arătat încă din anii '70 că, fără a ne ascunde după principii sforăitoare, banii și bunăstarea ne aduc mai aproape de fericire. Atunci când nu mai trebuie să îți faci griji legate de nevoile imediate, parcă viața pare mai ușoară. Corelat cu principiul de la punctul 1, oamenii care trăiesc în țări dezvoltate se declară mai fericiți decât cei din țările sărace. În zone în care bunăstarea este aproximativ aceeași însă, încep invidiile și ambițiile. Pe scurt, e bine să nu ai griji financiare, dar când începe să te preocupe că nu ai ce au vecinii, fericirea dispare cât ai clipi.

8. Încearcă meditaţia!...
Organizația Mondială a Sănătății a inclus această practică orientală pe lista activităților care, incluse în rutina zilnică a omului modern, asigură un nivel mai scăzut al stresului, rezistență la îmbolnăviri și cresc viteza de vindecare și regenerare. Numeroase studii au arătat că meditația schimbă frecvența undelor cerebrale și inhibă centrii nervoși răspunzători de stres.
9. Fericirea se învaţă!...
Există o ramură distinctă a psihologiei care se ocupă cu studiul atingerii fericirii, numită psihologie pozitivă. Poate că, studiind ce s-a scris deja în acest domeniu, vei putea să pui în perspectivă alegerile tale de până acum și să decizi cum vei acționa în viitor.

10. Nu face din fericire un scop exclusiv!...
Fericirea ta poate să însemne uneori nefericirea celor din jurul tău, iar studiile sociologice arată că oamenii fericiți sunt mai creduli și mai ușor de manipulat ( mai ales de către partidele politice și candidații lor). În plus, o statistică macabră arată că oamenii fericiți trăiesc în medie mai puțin decât cei care se declară nemulțumiți de unele aspecte ale vieții lor.

Probabil ai mai citit aceste "reguli" ale fericirii. Totuși, dacă e să ne luăm după World Database of Happiness, cei care urmează cei zece pași de mai sus fac parte din segmentul nu foarte restrâns al celor care se declară fericiți. Tu te consideri fericită?

Sursa: revista Unica

Cititi si: 9 ponturi ca sa traiesti un secol...

12 sfaturi pentru relaxare...

Ai probleme cu trezirea devreme?

Un comentariu:

  1. buna,eu cred ca fericirea o poti gasi in oarecare coltisor din lume,daca poti merge,poti vedea.....sunt motive de fericire iar daca poti face fericit pe cineva fericirea ta este dubla.numai bine

    RăspundețiȘtergere

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.