0

Renuntarea la cetatenia romana

Actele şi taxele necesare pentru renunţarea la cetăţenia română:
În conformitate cu articolul 26 din Legea cetăţeniei române nr.21/1991, republicată şi modificată, acestea sunt următoarele:

  1. Înregistrarea cererii privind renunţarea la cetăţenia română;
  2. Taxa de publicare a Hotarârii de Guvern în Monitorul Oficial;
  3. Cazierul judiciar din România (valabil 6 luni de la data emiterii);
  4. Adeverinţe privind debitele către stat, eliberate de: 1) administraţia financiară şi 2) direcţia de impozite şi taxe locale a primăriei, de la ultimul domiciliu din România;
  5. Declaraţie autentificată la notar sau la misiunea diplomatică a României privind debitele faţă de persoane fizice sau juridice din România;
  6. Copii legalizate ale actelor de stare civilă (certificate de naştere, căsătorie). Dacă naşterea sau căsătoria a avut loc în strainatate, se depune certificatul românesc transcris la oficiul stării civile de la ultimul domiciliu din România;
  7. Dovada scrisă a acordării cetăţeniei de catre statul de domiciliu - traducere legalizată în limba româna şi copie xerox de pe original; ori - Dovada obţinerii cetăţeniei statului de domiciliu, traducere legalizată în limba română, precum şi fotocopia originalului sau copie legalizată a paşaportului străin în cazul obţinerii altei cetăţenii;
  8. Certificatele de naştere ale minorilor se depun în copii legalizate la dosarele părinţilor, dacă este cazul, transcrise. Pentru minorul care a împlinit 14 ani se depune şi consimţământul său autentificat în faţa notarului sau a consulului;
  9. Procură specială autentificată la notar sau la misiunea diplomatică a României pentru depunerea cererii de renunţare şi copie legalizată de pe paşaport dacă cererea se depune de altă persoană. Mandatarul va depune şi copia propriului act de identitate;
  10. 1 dosar cu şină.
IMPORTANT!
  • Toate taxele se plătesc la depunerea cererii. Pentru minori nu se percep taxe.
  • Cererile care nu sunt însoţite de toate documentele nu se primesc.
  • Datele de stare civila din documentele depuse trebuie să corespundă cu cele din certificatul de naştere!
  • Actele întocmite în străinătate trebuie să poarte apostila aplicata de autoritatea desemnată de statul emitent, conform Conventiei adoptata la Haga la 5 oct. 1961, ori sa fie supralegalizate.
  • În cazul în care actele sunt întocmite de agenţii diplomatici sau consulari ai României nu este necesară apostila ori supralegalizarea.
  • la cererile de renunţare la cetăţenia română, formulate de persoane care au dobândit şi o alta cetăţenie, este necesar să se depună:
    1.- dovada deţinerii cetăţeniei române (copie legalizată dupa paşaportul românesc valabil sau o adeverinţă eliberată de Direcţia de Evidenţa Informatizată a Persoanei) din care să rezulte că este cetăţean român;
    2. - dovada altei cetăţenii, copia xerox a originalului, traducerea în limba română legalizată şi copie legalizată a paşaportului
Daca vi s-a parut utila postarea, atunci dati click pe butonul "Imi place", pentru a afla si altii de ea.
    Sursa: Ambasada Romaniei in Madrid

    Cititi si: Clarificarea cetateniei romane

    Taxe consulare valabile incepand cu data de 04 iunie 2010

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu

    Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.