romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

0

Cardul european de asigurari sociale de sanatate

Card european de asigurări sociale de sănătate - documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestații medicale necesare în cadrul unei șederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene.

Ședere temporară - deplasarea unei persoane într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioadă de timp care nu depășește 6 luni.
Dacă până la 1 ianuarie 2007, românii erau obligați să prezinte la ieșirea din țară o poliță de asigurare medicală pentru a călători în Spania, în acest moment ei pot trece granița doar însoțiți de un Card European de Sănătate. Acesta are valabilitate timp de şase luni de la data emiterii şi îi permite asiguratului accesul la servicii medicale de urgenţă în statele Uniunii Europene, fără să mai fie nevoie de încheierea unei asigurări private de sănătate. În baza cardului, românii vor beneficia de îngrijiri medicale în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii spanioli. Cardul nu poate fi utilizat de asigurații români pe teritoriul României.

Precizări:

 • Cardul acoperă serviciile medicale prestate de un spital sau o instituție medicală de stat și acestea în limitele acordate de legislația țării respective.
 • Cardul european nu acoperă situația în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene în vederea beneficierii detamatament medical.
 • Cardul european se eliberează doar persoanelor care cotizează la asigurările sociale din România
Eliberarea cardului în România:
 • Cardul european se emite individual pentru fiecare asigurat care îl solicită.
 • Pentru eliberarea cardului, solicitantul trebuie să facă dovada calității de asigurat și plata la zi pe ultimii 5 ani de la data cererii de eliberare a cardului.
 • În cazul în care solicitantul, pe parcursul celor 5 ani, a beneficiat de asigurare fără plata contribuției și/sau cu plata contribuției din alte surse, conform art 213 din L 95/2006 , va face dovada cu documente justificative.
Documente necesare eliberării cardului european:
 1. cerere de eliberare a cardului european
 2. copie carte de identitate (buletin)
 3. dovada calității de asigurat (după caz): adeverința de la locul de muncă; adeverința eliberată de către compartimentul asigurați pentru persoanele fizice autoasigurate (liber profesioniști, agricultori, persoane fără venit , asociați unici sau adminstratori ) sau ultima chitanță care atestă plata la zi; 
 4. Certificat de naștere pentru copilul sub 14 ani - fotocopie
 5. Pentru elevi sau studenții până la 26 ani care studiază în străinătate actul doveditor cu traducerea acestuia de către un traducător autorizat
 6. Pentru elevi sau studenții până la 26 ani care studiază în țară actul doveditor (adeverință sau fotocopie carnet elev/ student)
Ce țări sunt implicate?

Austria, Belgia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia, Marea Britanie, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția, România și Bulgaria.

CEASS (Cardul European de Asigurări Sociale de Sănătate) arată la fel în toate statele membre?

Da, toate statele membre folosesc același design, care cuprinde simbolul european. Scopul este ca CEASS sa fie recunoscut imediat de către furnizorii de servicii medicale (medici, farmaciști, etc.). CEASS conține anumite informații obligatorii, prezentate într-un mod standardizat pentru ca CEASS să poată fi citit, indiferent de limba posesorului. Acest design standard este obligatoriu doar pentru una dintre fețele CEASS. Statele membre sunt libere să aleagă design-ul pe care îl doresc pentru cealaltă parte.

Care e deosebirea între card și asigurări de sănătate?
 •  Cardul European de Sănătate se emite de către casele județene de asigurări de sănătate și este valabil pe o perioadă de 6 luni. În prezent, se distribuie gratuit. Poate fi folosit doar în spațiul UE și acoperă serviciile medicale "care devin necesare în perioada deplasării" și care se acordă în conformitate cu legislația statului respectiv.
 • Asigurarea medicală pentru călătorii în străinătate se încheie de către societățile de asigurări și este valabilă oriunde în afara granițelor României pentru perioada cât durează călătoria. Prețul acesteia variază în funcție de destinație și de durata șederii.
 • Asigurarea poate acoperi cheltuielile medicale în limita a 50.000 de euro și plătește suplimentar cheltuielile aferente repatrierii sanitare, cheltuielile cu repatrierea în caz de deces, toate cheltuielile de spitalizare, accidentele precum și alte cheltuieli medicale care apar în procesul derulării serviciului medical.
Daca vi s-a parut utila aceasta postare, atunci apasati pe butonul "Imi place", pentru a afla si altii de ea.
   Cititi si: 86% din populatia Spaniei isi poate face programare la medic pe internet


  Spania: Cardul de sanatate spaniol, doar cu adeverinta din tara


  Spania: Romanii saraci, fortati sa scoata bani pentru cardul de sanatate

  Niciun comentariu:

  Trimiteți un comentariu

  Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.