romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

2

Contractele Colective de Munca la nivel de ramura economica in Spania

În Spania, "El estatuto de los trabajadores" – Codul Muncii - este documentul care reglementează la nivel naţional drepturile şi obligaţiile angajaţilor şi care stabilește normele în baza cărora se desfăşoară activitatea lucrativă.

Prevederile din "El Estatuto de Los Trabajadores" au caracter general, național, putând fi aplicate exact așa cum sunt sau adaptate, în funcție de alegerea făcută de Guvernul Autonom al fiecărei comunități spaniole.
Normele stabilite prin Codul Muncii se regăsesc în Contractele Colective de Muncă (Convenios Colectivos) elaborate pe domenii de activitate pentru fiecare comunitate autonomă care a dorit să aplice aceste norme de muncă într-un mod specific. În niciun caz, prevederile unui contract Colectiv de Muncă nu vor putea fi mai restrictive decât cele stabilite la nivel național prin Codul Muncii, acestea putându-se modifica doar în favoarea angajaților.

De asemenea, prevederile pot fi modificate prin acordul reciproc al părţilor care încheie Contractul Individual de Muncă, acestea având obligaţia de a stabili condiţiile de lucru în conformitate cu cele prevăzute în Codul Muncii sau în Contractul Colectiv de Muncă al comunității sau provinciei respective.

Contractul Colectiv de Muncă reprezintă documentul elaborat în urma acordului dintre salariați și angajatori, prin intermediul reprezentanților acestora (sindicate muncitoresti si organizatii patronale), prin care se stabilesc:
 • salariile minime ale lucrătorilor, diferite pentru fiecare domeniu de activitate și stabilite în funcție de categoria profesională de încadrare, 
 • drepturile şi obligaţiile pe care le au aceștia în raport cu angajatorii, 
 • programul de lucru, 
 • normele de protecția muncii, etc.
Pentru că în Spania există diferite Contracte Colective de Muncă (8.360), în funcție de zona geografică și de activități, nu întotdeauna condițiile de muncă ale lucrătorilor din diferite provincii sunt aceleași.

Prevederile Contractelor Colective de Muncă din fiecare regiune a Spaniei, corespunzătoare tipului de activitate desfășurată, pot fi consultate, în limba spaniolă, la următoarea adresă web:
Indicații de căutare:
 • se alege, din sectoarele de activitate scrise, pe cel în care activează utilizatorul
 • dacă nu știe ce tip de Contract Colectiv de Muncă se aplică în localitatea în care lucrează, va selecta, la secțiunea "Ambito" (teritoriu de aplicare) opțiunea "todos" (toate). Dacă știe, va putea alege direct: la nivel național, de comunitate sau de provincie
 • cei care au selectat opțiunea "todos", vor putea alege și citi Contractul Colectiv de Muncă aplicabil în provincia în care lucrează. Dacă nu există un Contract Colectiv la nivelul provinciei, va apărea cel stabilit la nivel de comunitate. Dacă nu apare nici acesta, Contractul Colectiv de Muncă aplicabil pentru acea persoană este cel la nivel național.
Există și cazuri în care anumite companii mari și-au elaborat propriul Contractul Colectiv de Muncă. În această situație, se va aplica același Contract Colectiv de Muncă tuturor angajaților companiei, indiferent de comunitatea, provincia sau localitatea în care lucrează la unul dintre sediile companiei.

Daca vi s-a parut utila postarea, atunci dati click pe butonul "Imi place", pentru a afla si altii de ea.

Cititi si: Statutul muncitorului in Spania- CODUL MUNCII


Care sunt conditiile pentru a primi lichidarea (finiquito) ?


Ce inseamna un contract de munca pe perioada lucrarii''por fin de obra''

2 comentarii:

 1. Cum pot afla daca o persoana are contract de munca in Spania si la ce institutie as putea apela pentru a face o poprire pe veniturile salariale.

  Va multumesc anticipat.
  dan_andrei_bogdan@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna Gabriela,am o intrebare la intoarcerea din concediu din romania am aflat ca am fost data afara,nu am luat legatura cu empresa nu cunosc motivul,ceea ce pot sa spun e ca in seara cand plecam am fost chemata la tel de sefa pentru a ii face in loc la cineva ca ii murise mama,ceea ce nu sa putut ca eu eram in drum spre Romania,eu fiind programata in concediu din luna ianuarie se stia ca sunt in concediu,in acest caz ce as putea face?

  RăspundețiȘtergere

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.