romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

0

Cum sa faci fata unei concedieri?

Te numeri printre miile de persoane care s-au trezit dintr-odată fără loc de muncă? Înainte de toate trebuie să te linişteştişi să urmezi câţiva paşi esenţiali în astfel de situaţii, care te vor face să treci mai uşor peste acest obstacol.

Inevitabil, pierderea locului de muncă reprezintă un moment traumatizant în viaţa unui om, mai ales atunci când vine pe neaşteptate. Cu toate acestea, specialiştii în dezvoltare personală sunt de părere că nu trebuie să faci din această pierdere o tragedie, ci să foloseşti momentul în avantajul tău.
Mai exact, îţi poţi permite să începi să dedici timp unor lucruri de care, în calitate de angajat, nu te puteai preocupa. În plus, poţi considera concedierea impulsul de care aveai nevoie pentru a-ţi lua avânt într-o altă carieră. Pentru a face faţă cu brio acestei perioade, psihologii te sfătuiesc să încerci pe cât posibil să gândeşti pozitiv şi să faci tot ce-ţi stă în putinţă pentru ca situaţia în care te afli să fie temporară.

Detaşează-te de fostul loc de muncă...
Cu stres, agitaţie şi cu pierderea controlului nu rezolvi nimic, aşa că primul lucru pe care trebuie să-l faci după ce ţi s-a adus la cunoştinţă că eşti concediat este să-ţi păstrezi calmul. În acest moment, eşti cel mai vulnerabil şi poţi cădea cu uşurinţă în depresie. Potrivit psihologilor, o astfel de atitudine trebuie evitată, deoarece va accentua şi mai mult problemele care apar odată cu disponibilizarea.
Prin urmare, se recomandă ca cel puţin două săptămâni să te odihneşti şi să rupi orice legătură, cel puţin pentru moment, cu foştii colegi. Această perioadă de odihnă este necesară îndeosebi pentru a te mai linişti şi pentru a te detaşa de fostul mediu de muncă. În plus, este important ca, atunci când începi să-ţi cauţi un alt loc de muncă, să nu te cramponezi de trecut, pentru a putea fi obiectiv în ceea ce priveşte noile oportunităţi.

Nu duce grija banilor...
Studiile arată că cele mai multe persoane asociază pierderea locului de muncă cu imposibilitatea de a mai putea achita datoriile. Inevitabil, acest lucru aduce cu sine o stare de stres, care, pe termen lung, poate pune sănătatea în pericol. Dacă ai norocul să primeşti salarii compensatorii, atunci cel puţin două luni nu vei duce grija banilor.
Chiar dacă nu primeşti aceşti bani, tot nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece, pe fondul crizei economice, unele bănci sunt mai înţelegătoare atunci când vine vorba de plata ratelor. Restul datoriilor le poţi acoperi cu ajutorul de şomaj. Şi oricum, această situaţie nu va dura o veşnicie.

Câştigi mai mult timp...
Deşi la început pare greu de crezut, concedierea aduce cu sine şi lucruri pozitive. Unul dintre acestea, şi poate cel mai important, este timpul liber din belşug. Psihologii te sfătuiesc să foloseşti acest timp pentru a reflecta asupra a ceea ce doreşti cu adevărat să faci în continuare. Autoanaliza personală şi cea profesională te pot ajuta să-ţi clarifici aşteptările.

În acest sens, fă o listă cu zece lucruri pe care ai dori să le pui în aplicare în acest moment. Gândeşte-te la oportunităţile cărora nu le-ai dat importanţă atunci când erai angajat (de exemplu, un curs de limbi străine sau unul de marketing). De asemenea, gândeşte-te dacă doreşti un job în acelaşi domeniu sau dacă vrei să schimbi macazul.

Dacă ajungi la concluzia că eşti pasionat de o altă meserie decât de cea pe care ai profesat-o până acum, atunci ia măsuri pentru a transforma visul în realitate. Acest vis are şanse mari să se concretizeze într-un astfel de moment.

Din momentul în care ai ales domeniul în care doreşti să-ţi continui activitatea, trimite cât mai multe CV-uri, deoarece, în acest mod, îţi creşti şansele de angajare. Atenţie însă! După ce trimiţi CV-ul, nu pierde timpul aşteptând să te sune angajatorul. În acelaşi timp, fă-ţi cont pe site-urile specializate şi urmăreşte zilnic posturile scoase la concurs în domeniul care te interesează. În fiecare dimineaţă, verifică şi rubrica cu joburi din principalele cotidiene.

Nu te izola de ceilalţi!
•Este foarte important ca într-un astfel de moment să vezi partea plină a paharului, spun psihologii. Cu cât te vei mobiliza mai repede, cu atât vei reuşi să te desprinzi mai uşor de trecut şi să priveşti cu încredere către viitor.
•Vizitează-ţi părinţii, deoarece sunt cei mai înflăcăraţi susţinători ai tăi şi îţi vor da impulsul de care ai nevoie pentru a merge înainte.
•Comunică pe forumuri cu persoane care se află în aceeaşi situaţie ca tine, pentru a-ţi ridica moralul.

Concedierea nu trebuie privită ca un eşec în carieră, ci ca o oportunitate într-o nouă carieră.

Recomandare: Porneşte în căutarea unui nou job cu un tonus ridicat şi cu optimism.

Sursa: ziarul Adevarul

Cititi si:"Te-au concediat? Sa fie intr-un ceas bun!"


10 motive scandaloase folosite in momentul concedierii...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.