romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

0

Depresia se traduce prin tristete sau inhibitie

Depresia poate fi numită maladia secolului al XXI-lea, deoarece este o boală din ce în ce mai frecvent diagnosticată. Acest lucru însă este explicabil în condițiile în care stresul a devenit o constantă în viaţa fiecăruia dintre noi.

Cuvântul depresie vine din latină şi se traduce prin tristeţe sau inhibiţie. Inevitabil, fiecare persoană se confruntă cu stări de tristețe, însă în cazul unui depresiv, acestea se transformă într-o povară.

În multe cazuri, depresia se declanşează îndeosebi toamna, în lunile octombrie şi noiembrie, şi, de aceea, mai este numită şi depresie sezonieră.

Acest lucru este explicabil în condiţiile în care organismul este supus brusc la o serie de transformări. Astfel, faptul că ziua devine mai scurtă îşi pune amprenta negativ asupra stării de spirit. Prin urmare, scurtarea zilelor predispune la depresie. Specialiştii ne atenţionează să nu confundăm tristeţea cu stările de melancolie, frecvente la începutul toamnei şi, până la un punct, inofensive. Doar în zece la sută din cazuri acestea pot ascunde depresia.

Un rol deosebit de important în depistarea la timp a depresiei îl are anturajul, deoarece persoanele din jur pot observa mai uşor modificările de dispoziţie ale depresivului şi îl pot îndruma la medic. De aceea, mai ales în perioada care urmează imediat după concediu, este bine să ieşim mai mult în aer liber şi să ne relaxăm.

Potrivit Asociației Americane de Psihiatrie, există cel puțin zece simptome luate în considerare în diagnosticarea tulburării depresive. Printre acestea se numără stările de oboseală și de epuizare care devin tot mai greu de suportat, incapacitatea de a duce la îndeplinire sarcinile zilnice, din cauza lipsei de concentrare, tendinţa de izolare, sentimente nejustificate de culpabilizare excesivă. În plus, apar şi simptome fizice, precum dureri de cap, disconfort gastric sau toracic, dureri articulare şi indigestie.

Risc de demenţă...
Medicul poate ajuta la depistarea bolii prin trecerea în revistă a simptomelor

Persoanele depresive prezintă un risc cu 70 la sută mai mare decât restul de a dezvolta boala Alzheimer atunci când ajung la bătrâneţe, potrivit oamenilor de ştiinţă americani de la Universitatea de Medicină din Massachusetts. La începutul cercetării, 13 la sută din cei peste 900 de voluntari fuseseră diagnosticaţi cu depresie, iar după 17 ani, 22 la sută din voluntarii depresivi aveau boala Alzheimer.

Dintre voluntarii sănătoşi, doar 17 la sută dezvoltaseră această boală. "Inflamarea ţesutului cerebral, care apare atunci când o persoană este deprimată, ar putea contribui la instalarea demenţei", explică unul dintre cercetători.

Ca urmare, se recomandă prevenirea instalării depresiei prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, bazat pe un consum crescut de fructe şi de legume şi pe multă mişcare.

Sprijinul moral, de ajutor...
Persoanele apropiate (familia, prietenii, colegii de serviciu) din jurul depresivului joacă un rol deosebit de important, deoarece pot observa simptomele la timp și îl pot îndruma la medic. O persoană depresivă are nevoie de suport emoţional și de multă răbdare.

În primul rând, aceasta trebuie încurajată să vadă aspectele pozitive ale vieţii și nu trebuie lăsată să se izoleze. În acest sens, se recomandă practicarea unui hobby, plimbările prin parc sau citirea unor cărţi despre gândirea pozitivă (au efect revigorant şi dau o stare de bine).

În același timp, este important să i se sublinieze calităţile, mai ales că are o părere proastă despre propria persoană și o stimă de sine scăzută. Pentru a trece mai ușor peste această perioadă, depresivul trebuie încurajat să-și fixeze ţeluri tangibile și să-și împartă sarcinile dificile în unele mai mici. Totodată, nu trebuie să aibă așteptări prea mari de la viaţă, pentru a nu fi dezamăgit.

Sursa: ziarul Adevarul 

Daca ti-a placut articolul, atunci apasa LIKE, pentru a-l citi si prietenii tai.


Cititi si: Justificari pentru orice

Iata ce nu stiai despre floarea careia ii porti numele

Cei 10 "DACA"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.