romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

10

Cum obtin certificatul de nastere romanesc in Spania?

Aceasta postare nu mai este de actualitate. Noutati referitoare la obtinerea certificatului de nastere romanesc le gasiti aici.
Cetăţenii români pot solicita misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare eliberarea de certificate de naştere românești pentru copiii lor născuți în Spania. 
Actele necesare:
 1.  Declaraţia  părintelui român
 2. Foaia de ieșire din spital, eliberată de o unitate sanitară sau un medic, care, în mod obligatoriu, trebuie să cuprindă: număr de înregistrare, data eliberării, semnatura şi ştampila medicului care a constatat naşterea, menţiunea că s-a născut un copil viu, data naşterii, numele şi prenumele părinţilor;
 3. Certificatul de naştere spaniol (Certificado literar de nacimiento), supralegalizat cu Apostila de la Haga; După nașterea copilului, părinții au obligația să solicite un certificat de naștere spaniol. Actul se solicită de la Registrul Civil unde trebuie declarată naşterea. Pentru obținerea acestuia, părinții trebuie să prezinte ieșirea din spital care include mențiunea că s-a născut un copil viu, certificatul de căsătorie (dacă este românesc trebuie tradus și apostilat cu apostila de la Haga) și actele de identitate ale parinților. Alături de certificat vor primi și Livretul de familie spaniol.
 4. Traducerea în limba română a certificatului  de naştere spaniol, la un traducător autorizat, apostilată cu Apostila de la Haga (de la secţia consulară)
 5. Actele de identitate valide ale părinţilor (paşaport, carte de identitate), original şi fotocopie;
 6. Certificatul de căsătorie românesc al părinţilor, (dacă este cazul) original şi fotocopie; Părinţii căsătoriţi în străinătate care nu au efectuat transcrierea căsătoriei în registrul român de stare civilă figurează ca necăsătoriţi în evidenţele din România;
 7. Declaraţia părinţilor privind numele de familie pe care îl va purta copilul, în cazul în care aceştia au nume diferite;
 8. Livretul de familie spaniol, în original şi fotocopie (dacă e cazul);
 9. Sentinţa de divorţ (dacă este cazul)
Taxa consulara: 100 de euro                                                                                                                    
În cazul în care cei doi părinți au nume de familie diferite, taxa consulară este de 130 de euro; dacă unul dintre părinți este cetățean străin, 180 euro.

Durata: maxim două luni de la data înregistrării cererii.
 • La ridicarea certificatului de naştere, părintele va semna în registrele de stare civilă pentru exactitatea datelor înscrise.
 • Rectificarea sau completarea ulterioară a actelor de stare civilă se poate face numai în temeiul unei hotărâri judecătoreşti.
 • Declararea naşterii se face în  termen de 15 zile de către părintele român al nou-născutului viu şi în termen de trei zile pentru copilul născut mort. Termenele se socotesc de la data naşterii.
 • Când copilul născut viu a decedat înaintea termenului de 15 zile, declaraţia naşterii se face în termen de 24 ore de la data decesului.
 • Dacă există motive temeinice privind imposibilitatea prezentării părintelui la Secţia Consulară în acest termen pentru a face declaraţia, şeful oficiului are competenţa legală de a aproba înregistrarea naşterii în termen de până la 12 luni.
 • După trecerea termenului de un an, întocmirea actului se face prin transcriere/ înscrierea actului de naştere străin în registrele române de stare civilă.
 • Dacă părinţii nu au nume de familie comun sau există neconcordanţă între prenumele copilului trecut în foaia de ieșire din spital şi declaraţia verbală a declarantului, întocmirea actului de naştere şi a certificatului de naştere se face pe baza declaraţiei scrise şi semnate de ambii părinţi, din care să rezulte numele de familie şi prenumele copilului.
 • În cazul neînţelegerii între părţi, va decide şeful misiunii diplomatice sau a oficiului consular de la locul înregistrării naşterii, prin dispoziţie.
 • În cazul în care unul dintre părinţi nu se află în ţara în care a avut loc naşterea, această declaraţie este dată numai de către părintele care declară naşterea.
 • Numele de familie şi prenumele copilului se stabilesc potrivit legii.
 • Ofiţerul de stare civilă poate refuza înscrierea unor prenume care sunt formate din cuvinte indecente ori ridicole, părinţii putând opta pentru un nume corespunzător.
Mai multe informații: http://esede.mjusticia.es/cs/Satellite/es/1200666550200/Tramite_C/121448...
Ministerul de Justiție din Spania, departamentul de relații cu publicul: 902 007 214

Daca vi s-a parut utila postarea, atunci dati click pe butonul "Imi place", pentru a afla si altii de ea.

Cititi si: Care sunt documentele necesare solicitarii certificatului de nastere spaniol pentru un copil care se va naste in Spania?

10 comentarii:

 1. buna!pt a putea depune actele pt certificat de nastere romanesc e nevoie sa fie prezenti ambii parinti?
  sau poate veni numai tatal?
  va multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 2. buna ziua!as vrea sa fac o programare pt a putea inainta actele copilului meu DANIEL,certificatul de nastere romanesc.avem toate actele necesare.cum putem fixa o programare la bilbao?
  noi suntem din asturias.
  va multumesc si asteptam raspuns

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna,
  1. Pentru depunerea actelor e nevoie doar de un parinte
  2. Iti trimit datele Consulatului Romanesc din Bilbao, doar ca numar de telefon nu au pentru public, decat pentru situatii de urgenta (decese, accidente de munca sau circulatie) functioneaza telefonul cu numarul 608.956.278 Dorina Neagu, consul.

  Adresa: Plaza Circular, nr.4, 48001, Bilbao

  Contact: email: cgrumaniabilbao@telefonica.net
  fax: 944 245 405

  Program de lucru cu publicul: luni - joi
  - depunerea actelor: 9:30 - 13:30
  - eliberarea actelor: 15:00 - 17:00
  - vineri: solicitarile si eliberarile de documente sa fac numai cu programare prealabila.

  RăspundețiȘtergere
 4. buna ziua.in situatia in care nu sintem casatoriti e necesara prezenta ambilor parinti pt solicitarea certificatului de nastere romanesc?ce trebuie sa prezint pt a justifica o eventuala intirziere a termenului de 15 zile pt declararea nasterii?
  v-as ruga daca e posibil numerele de tel ale Consulatului din Castellon sa cer programare,pt ca sintem din Valencia si as vreaa sa evit un drum in plus.
  va multumesc anticipat!

  RăspundețiȘtergere
 5. buna ziua!imi puteti spune va rog la cate zile libere are tatal cand naste sotia/iubita?si ce trebuie sa faca sa le obtiina?

  RăspundețiȘtergere
 6. Are dreptul la 2 zile lucratoare, iar dovada se face cu certificatul de nastere al copilului.

  RăspundețiȘtergere
 7. buna ziua nu am inteles cum e cu cele 15 zile pentru a declara nasterea copilului,fiul meu are 4 lunbi si nu l-am declarat inca

  RăspundețiȘtergere
 8. buna ziua! as wrea sa stiu kat dureaza obtinerea unui certifikat de nastere spaniol si dak pot calatori doar cu acesta si cu foaia de drum in Romania?

  RăspundețiȘtergere
 9. 1. Durata eliberarii certificatului de nastere este de maxim două luni de la data înregistrării cererii.
  2. Da, un minor poate calatori pana in Romania doar pe baza certificatului de nastere

  RăspundețiȘtergere
 10. daca copilul are numai certificat romanesc si/sau spaniol poate calatori spre romania fara foaia aceea ce inlocuieste pasaportul

  RăspundețiȘtergere

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.