romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

0

Manifestari organizate in Spania cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei (1 decembrie 2010)

Ziua Naţională a României este marcată în Spania printr-o serie de manifestări organizate de misiunile diplomatice din această ţară şi de mediul asociativ românesc, în mai multe oraşe spaniole.

Dacă în mai multe oraşe spaniole românii au sărbătorit Ziua Naţională cu anticipaţie, în week-endul 27-28 noiembrie, în alte localităţi manifestările prilejuite de 1 Decembrie continuă şi astăzi, ba chiar în unele municipii se vor întinde până la sfârşitul acestei săptămâni, sâmbătă şi duminică. Astfel, iată încă o dată lista actualizată a manifestărilor de Ziua Naţională în mai toate oraşele din Spania cu un important colectiv de români:

MADRID
În Madrid, Ambasada României şi Institutul Cultural Român organizează un concert susţinut de grupul vocal instrumental Anton Pann, eveniment care va avea loc astăzi, de la ora 19.00, la Auditoriul Fundaţiei Lazaro Galdiano (strada Serrano, numărul 122, Madrid). Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.
La 30 noiembrie, Ambasada Romaniei a organizat recepţia oficială de Ziua Naţională, la care au fost invitaţi reprezentaţii corpului diplomatic acreditat în Spania.
Tot la Madrid, Asociaţia Românilor din Madrid a sărbătorit Ziua Naţionale a României mai devreme, pe 28 noiembrie, la Centrul Cultural Principe de Asturias. Un spectacol de muzică folclorică, o expoziţie de artizanat şi un cocktail au fost ingredientele din acest an a sărbătorii Zilei Naţionale.
Ca în fiecare an, studenţii români aflaţi în Spania sunt invitaţi la 3 decembrie la tradiţionala întâlnire de “Sfântul Nicolae”, care va avea loc la sediul Ambasadei României din Madrid şi care îi va avea ca invitaţi speciali pe tânărul artist Constantin Popa, pe reprezentaţii Ligii Studenţilor Români din Străinătate şi corul Harmoniae Sacrae, care va prezenta un concert de colinde.

SAN SEBASTIAN
Asociaţia România Euskadi Decebal a invitat românii din Ţara Bascilor la un spectacol de cântece şi dansuri româneşti, precum şi la o masa festivă.

ZARAGOZA
Consulatul României la Zaragoza, împreună cu Asociaţia Acasă şi cu sprijinul unor magazine şi localuri româneşti,  a organizat la sediul său, la 30 noiembrie, o întâlnire la care au fost invitaţi toţi românii din zonă. Sunt de remarcat concertele formaţiei Compact, la Zaragoza la 27 noiembrie, în organizarea Asociaţiei Acasă, şi la Altea, la 28 noiembrie, alături de Grupul Folcloric Transilvania Promania, eveniment organizat de Asociaţia Răzeşii şi PROmania.

ONDA
Românii din Onda (Castellon) au organizat pe data de 28 noiembrie mai multe evenimente în cinstea Zilei României. Astfel, în jur de 300 de persoane au participat la sărbătoarea organizată de Asociaţia Românească din Onda în Plaza de Espana, din localitate.
Preşedintele Asociaţiei, Nicolae Mocanu, a subliniat că "aceasta este o sărbătoare pentru integrare şi cooperare între toate culturile şi naţionalităţile care trăim în această localitate". Este pentru al treilea an consecutiv când organizaţia se ocupă de organizarea festivităţilor de 1 decembrie.
Spectacolele au cuprins concerte de muzică populară şi dansuri folclorice, sesiuni de gastronomie românească, o ceremonie de acordare de premii simbolice şi diplome reprezentanţilor instituţiilor care au ajutat colectivul român din provincie şi un concurs pentru şcolari. La spectacol a contribuit grupul folcloric "Alma rumana", din Valencia.
La actul inaugural al Sărbătorii au fost prezente mai multe personalităţi politice din localitate şi provincie, precum preşedintele Delegaţiei de Guvern, Carlos Fabra, vicepreşedinţii Francisco Martinez, Vicent Aparicii şi Ruben Ibanez, consulul român la Castellon, Liviu Popa, un reprezentant al Fundaţiei Sfântul Nicolae din Castellon şi un preot ortodox. Ulterior, a ajuns la eveniment şi primarul localităţii Onda, Juan Miguel Salvador, care a fost întâmpinat cu pâine şi sare.
 CASTELLON
Directorul economic al Spitalului Provincial din Castellon şi preşedintele Fundaţiei Sfântul Nicolae vor organiza astăzi, de la ora 20.00, Ziua Naţională a României în Hotelul Castellon Center, eveniment de la care nu va lipsi subdelegatul de Guvern, Antonio Lorenzo.
Cu o oră mai devreme, Asociaţia Imigranţilor din Europa de Est va susţine o manifestare similară, prilejuită tot de Ziua Naţională a României, într-o cunoscută bibliotecă din localitate.

ARANDA DEL DUERO
Tot mai devreme, sâmbătă, 27 noiembrie, românii din Aranda del Duero au putut sărbători Ziua Naţională a României, printr-o întâlnire ţinută la parohia San Jose din localitate, unde spaniolii au putut afla mai multe despre români şi despre istoria şi tradiţiile acestora.

LEPE
Primăria din Lepe, în colaborare cu Asociaţia Românilor din Huelva (ARCOH), vor organiza, pe 3 decembrie, o serie de activităţi prilejuite de Ziua Naţională a României, începând cu ora 17.00, în Plaza Fuentevieja din Lepe.
Printre activităţile programate se remarcă dansurile tradiţionale româneşti şi ţigăneşti, cântecele folclorice, colindele şi obiceiul Caprei, toate interpretate de elevii cursului de "Limbă, cultură şi civilizaţie românească". La final, va avea loc o degustare de produse din gastronomia românească. Este pentru al patrulea an consecutiv când românii din Lepe vor sărbători în mod organizat Ziua Naţională a României.

BENIDORM
Comunitatea românilor din Benidorm va sărbători pe 3 decembrie Ziua Naţională a României, cu un program de activităţi organizat de asociaţia "Ulpia Traiana".
Salonul de Spectacole al Primăriei din Benidorm va găzdui evenimentul organizat de colectivul român, vineri, începând cu ora 20.00. Copiii românilor din Benidorm vor susţine un spectacol, numit "Alba Iulia", în cadrul căruia vor explica invitaţilor spanioli şi nu numai semnificaţia zilei de 1 decembrie pentru România.
În continuare, va susţine un concert corul "Eben-Ezer", urmând apoi ca românii să se delecteze cu dansuri şi cântece populare, în interpretarea grupului folcloric din Altea, "Ardeal-Promania". La finalul manifestărilor, va avea loc o degustare de vinuri şi mâncare tipic românească.

ALCALA DE HENARES
"Fieful" românilor din Comunitatea Madrid, Alcala de Henares, va organiza azi, 1 decembrie, de la ora 18.00, atelierul infantil "România pentru copii", la Centrul Hispano-Român din localitate. Apoi, la ora 19.15, va avea loc conferinţa "Ziua României. Semnificaţie istorică şi socială". De la ora 20.15 va interpreta soprana Andrada Apozan, acompaniată de pianista Ana Maria Rusu. La 20.50 va dansa grupul folcloric "Plaurile româneşti".
Tot cu ocazia Zilei Naţionale a României, Alcala de Henares a avut parte duminică, 28 noiembrie, de un concert extraordinar al marelui artist Nicolae Furdui Iancu. Acesta a cântat cu o zi înainte în Paracuellos del Jarama şi tot în 28, după-masă, a susţinut un concert şi în San Fernando de Henares, după cel din Alcala. Concertele au fost organizate în parteneriat, de Ziua Naţională, de Teia Media, Uniunea Muncitorilor Români din Spania şi ziarul "Românul", în colaborare cu primăriile oraşelor Alcala de Henares, San Fernando de Henares şi Paracuellos del Jarama. Alături de maestrul Furdui Iancu, au fost prezenţi şi membrii grupului "Crai Nou". Sponsorul evenimentului a fost grupul Vodafone.
La eveniment a fost prezent şi primarul localităţii, Bartolome Gonzalez, dar şi Paloma Adrados, consiliera departamentului Muncii, Femeii şi Imigraţiei din Spania. "În aceste zile sărbătorim 92 de ani de la unirea Transilvaniei cu România, dar totodată sărbătorim şi căderea Zidului Berlinului", a spus Adrados, care a lăudat comunitatea românească din Spania: "Românii sunt un exemplu de efort, autodepăşire şi ambiţie de a-şi clădi un viitor mai bun".

SAN SEBASTIAN DE LOS REYES
Asociaţia Scânteia din localitatea madrilenă San Sebastian De Los Reyes a sărbătorit, tot sâmbătă, la sediul asociaţiei, din strada Esperanza Abad, Ziua Naţională, printr-o expoziţie fotografică şi de folclor românesc. Apoi, în Plaza de la Fuente a avut loc un spectacol de dansuri populare româneşti şi o degustare de mâncăruri tradiţionale din ţara noastră. De la ora 17.00, la sediul asociaţiei, copiii au fost "răsplătiţi" cu un atelier "Descoperă România cu cele cinci simţuri". Au colaborat asociaţiile de români din localităţile madrilene Brunete, Guadalix şi Navalafuentes, asociaţia Madrisur şi asociaţia Pro Vita Lex.

VALLADOLID
În perioada 22-27 noiembrie a avut loc la Valladolid a II-a Săptămână Culturală Românească, organizată de Asociaţia ASRUVA, cu sprijinul autorităţilor locale, cu expoziţii, proiecţie de filme româneşti, ateliere pentru copii şi un spectacol de muzică şi dans, susţinut de Grupul “Radalaila” şi Vasile Triboi.

LOGRONO
Nici românii din La Rioja nu s-au lăsat mai prejos în ceea ce priveşte manifestările de Ziua Naţională a României. Ieri, 28 noiembrie, folclorul, istoria, tradiţiile, ba chiar şi opera au fost ingredientele unei după-amiezi închinate Zilei României, eveniment organizat de asociaţiile Santisima Trinidad şi Unirea, care grupează mare parte din colectivul român din Logrono.
Evenimentul a avut loc la sala auditorului Primăriei din Logrono. Mai mulţi copii români au recitate poezii patriotice pe scena Auditoriului (foto). Apoi au urmat spectacole de muzică şi dans folcloric, nu doar româneşti ci şi pachistaneze şi peruane, cu colaborarea asociaţiilor peruane şi pachistaneze din localitate.
Sârbu Rodica, cântăreaţă de naţionalitate română de operă, rezidentă în La Rioja, a susţinut un concert de muzică clasică, spre încântarea spectatorilor de toate naţionalităţile.
"Am implicat şi copiii pentru că mulţi sunt născuţi în Spania şi nici nu pot scrie bine şi citi în limba noastră maternă, chiar dacă o vorbesc. Vrem să-i ajutăm să nu uite de unde provin şi să îşi înveţe istoria şi tradiţiile ţării mamă", a spus Ioana Negoescu, preşedinta Asociaţiei Unirea, care a adăugat: "Vrem să ne arătăm cu mândire cultura şi tradiţiile, pentru a promova imaginea României". Din cei 10.000 de români rezidenţi în La Rioja, aproximativ un sfert au plecat înapoi în România, susţine Ioana Negoescu, care a subliniat: "Noi cei care ne-am clădit o viaţă aici nu ne mai întoarcem în România".

 VALDEMORO
Asociaţia românilor din Valdemoro a organizat, împreună cu primăria din localitate, o slujbă Te Deum la biserica Nuestra Senora de la Asuncion. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 27 noiembrie, de la ora 17.00. Ulterior, de la ora 19.00, la Centro de Empresas, din aceeaşi localitate, grupul Plai Românesc a oferit un spectacol folcloric românesc. Nu a lipsit nici aici tradiţionala degustare de produse româneşti. La acest eveniment a participat şi consulul României la Madrid, Petre Constantin.
În zilele de 27 şi 28 noiembrie, Asociaţia Românilor din Comunitatea Madrid, în colaborare cu Asociaţia Românilor din Mostoles, Asociaţia de Femei AMARE, Asociaţia Românilor din Sevilla la Nueva, Perales y Villamantilla, Asociaţia Românilor din Villanueva de la Cañada, Asociaţia Românilor din Torrejon de Ardoz PROVITALEX şi Asociaţia Românilor din Vicalvaro IBERDACIA,  a organizat evenimente atât la Valdemoro, unde Parohia Nuestra Señora de la Asuncion a oficiat Te Deum şi s-a oferit al grupul Plai Românesc, precum şi la Madrid, unde s-a prezentat o expoziţie de obiecte de artizanat, un spectacol folcloric şi o degustare de produse româneşti.

OROPESA DEL MAR
La 30 decembrie, Asociaţia Românilor din Oropesa del Mar (Castellon), organizează o expoziţie de artizanat şi costume populare, precum şi o degustare de produse şi preparate româneşti, la Biroul de Turism din Oropesa.
La acest eveniment a participat şi primarul localităţii, Rafael Albert, alături de preşedintele Asociaţiei Române din Oropesa del Mar şi de consulul României la Castellon, Liviu Popa.

PARLA
Asociaţia culturală ProArt din Parla organizează Ziua Naţională a României pe 5 decembrie la Casa de Cultură din localitate. Românii din oraş, precum şi spaniolii care vor dori să participe, vor avea parte de un spectacol de muzică şi dansuri populare, conferinţe şi sesiuni de degustare a produselor tradiţionale româneşti. Evenimentul oferă tuturor, astfel, oportunitatea de a cunoaşte mai bine poporul român şi tradiţiile sale, precum şi semnificaţia zilei de 1 decembrie pentru români.

CALPE
Asociaţia Românilor din Calpe a organizat pe 27 şi 28 noiembrie în Plaza Mayor din localitate un spectacol de dansuri populare, cu grupul din Calpe, "Craii Munţilor", degustări de produse româneşti şi cântece româneşti. Au concertat formaţiile Haiducii şi Fraţii Gotu, din Valencia.

COSLADA
Coslada a întins sărbătorirea Zilei Naţionale a României pe mai multe zile. Astfel, pe 27 noiembrie, Centrul Hispano-Rumano din municipiu a organizat un turneu de table şi o demonstraţie de gastronomie românească, urmate de un ciclu de film românesc. La Centrul pentru Tineret La Factoria s-a inaugurat apoi expoziţia "Tânărul voluntariat român". Duminică, 28 noiembrie, Centrul Hispano-Rumano, grupul de copii Ghiocelul şi coordonatoarea lor, Gabriela Ţone au oferit un spectacol de cântece tradiţionale româneşti. Ulterior, a avut loc concursul de desen pentru copii "România în amintire". Seara, a urmat o a doua sesiune de filme româneşti. În aceeaşi zi, Asociaţiile de români din Coslada şi San Fernando de Henares au inaugurat biblioteca românească din Coslada. Evenimentul a avut loc la sediul asociaţiei, de pe strada Rincon de la Huerta.
După două zile de pauză, 29 şi 30 noiembrie, evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României vor continua în Coslada. Pe 1 decembrie, de la ora 19.00, la teatrul La Jaramilla va avea loc spectacolul "România, ţara amintirilor mele". Pe 2 decembrie, la 12.00 se va inaugura expoziţia "Locuri patrimoniu Unesco din România", la Centrul Cultural La Jaramilla. Seara, de la orele 18.00, 20.00 şi 22.00 vor avea loc proiecţii ale filmului "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii", de Catalin Mitulescu. Pe 3 decembrie, la Centrul pentru Tineret La Factoria, va fi organizat un concert hip-hop şi de drum'n bass, Tineriada, de la orele 21.00 la 00.00.

ARGANDA DEL REY

Asociaţia "Dor român" din Arganda del Rey va organiza un spectacol de folclor, pe 5 decembrie, de la ora 17.00, în sala de spectacole a Conservatorului Montserrat Caballe (strada Molino). În spectacol vor fi prezente corul şi grupul de dans ale asociaţiei "Dor român", corul Extremadura Viva, Vasile Varani şi Ancuţa Anghel.

DON BENITO
La 25 noiembrie, Asociaţia din Don Benito, împreună cu Primaria din localitate şi cu sprijinul FEDROM, a organizat prezentarea unui documentar privind imigraţia din Spania, precum şi un program artistic.

BRUNETE
Asociaţia românilor din Brunete va sărbători Ziua Naţională a României pe 4 decembrie. La Centrul Cultural din localitate va fi prezentată echipa de fotbal a asociaţiei, va fi organizat un concurs de frumuseţe şi un recital susţinut de Eugenia Semenciuc, preşedinta asociaţiei. Nu va lipsi degustarea de produse româneşti tipice.

CALATAYUD
Aproximativ 500 de români au participat duminică, 28 noiembrie, în Calatayud la manifestările prilejuite de sărbătorirea, în avansa, a Zilei Naţionale a României.
Evenimentul, care a avut loc la pavilionul din cartierul Consolacion a fost organizat de asociaţiile româneşti din Calatayud, "Pro Rumania" şi "Invingaseran" şi a conntat pe prezenţa directorului general al Imigraţiei şi Dezvoltării din Guvernul Aragonului, Pedro Coduras, precum şi reprezentanţi ai tuturor partidelor din localitate.
Din sumar nu au lipsit degustarea de produse româneşti, spectacole de dans şi muzică populară românească şi concursuri pentru cei mici. În Calatayud locuiesc 18.871 de români peste 18 ani.

FUENLABRADA

Ziua României va fi sărbătorită pentru prima oară şi în Fuenlabrada. Iniţiativa a aparţinut Asociaţiei pentru Integrare Europeană Danubio. Sâmbătă, 4 decembrie, de la ora 18.00, va avea loc o proiecţie a documentarului despre imigraţia românească "Zmeul lui Andrei". Tânăra interpretă de muzică populară Ionela Ghiban va cânta apoi câteva melodii din zona Bucovinei. Va fi organizată şi o sesiune de degustare a produselor româneşti. Manifestările vor fi ţinute în salonul din Centrul Civic Municipal Cerro El Molino (Strada Holanda, numărul 2), spaţiu cedat de Primăria din Fuenlabrada.

GETAFE

Casa de Rumania din Getafe va organiza duminică, 5 decembrie, de la ora 19.00 un spectacol de divertisment, la teatrul Federico Garcia Lorca (strada Ramon y Cajal), cu titlul "Lada cu zestre". Publicul va avea parte apoi de un concert de muzică populară, muzică uşoară şi colinde. Moş Niculae îi va căuta pe cei mici pentru a le oferi cadouri, iar pentru adulţi va fi organizată o tombolă. După acest specatcol, va fi inaugurată expoziţia de fotografie "România românilor-om şi natură", a artistului Mihai Baciu.

TARANCON
La Taracon, în perioada 26 noiembrie-4 decembrie, se derulează a II-a Săptămână Culturală Hispano-Română, organizată de Asociaţia Hispano-Română din provincia Cuenca, cu sprijinul autorităţilor locale. Include expoziţia “Ielele” a artistei Romana Preoteasa, un spectacol de poezie şi dans susţinut de grupul RoMadrid şi difuzarea unor piese tradiţionale româneşti la posturi locale de radio şi televiziune.

ELCHE
Duminică, 28 noiembrie, românii din Elche au sărbătorit la parohia San Crispin, cu câteva zile mai devreme Ziua Naţională. Au avut loc spectacole folclorice, s-au recitat poezii româneşti, s-au gătit bucate tradiţionale din ţara noastră etc. Acţiunea a fost organizată de asociaţia "Origini latine". Conform preşedintei acesteia, Mihaela Bobocescu, s-a dorit "cunoaşterea mai îndeaproape a poporului român. Eu, de exemplu, ştiu multe despre oraşul Elche, pentru că sunt interesată să ştiu unde locuiesc". În Elche sunt înregistraţi aproximativ 6.000 de cetăţeni români.
/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";}

VILLANUEVA DEL PARDILLO
Românii stabiliţi în localitatea madrilenă Villanueva del Pardillo nu au uitat nici ei de Ziua Naţională a României pe care au sărbătorit-o mai devreme, duminică, 28 noiembrie. Asociaţia „1 Decembrie” din localitate a organizat un act comemorativ, urmat de o degustare de produse din gastronomia românească şi de dansuri folclorice. Evenimentul a coincis cu actul de prezentare al asociaţiei infiinţate anul acesta.
„Este primul eveniment pe care îl organizăm. Am avut ceva emoţii, însă ne bucurăm că totul a ieşit bine şi că am reuşit să sărbătorim aşa cum se cuvine Ziua Naţională. Începând cu anul viitor vom încerca să organizăm mai multe evenimente. Vrem ca locuitorii din Villanueva del Pardillo să cunoască tradiţiile şi obiceiurile româneşti”, a declarat preşedinta asociaţiei, Alina Necula.
Printre cei care au participat la acest eveniment au fost primarul Juan González Miramon, consilierul de Cultură, Înfrăţire şi Imigraţie, Katherine Salas Bello, precum şi diverşi lideri ai partidelor politice din localitate. Aceştia s-au declarat încântaţi de mititeii la grătar şi nu s-au dat deoparte atunci când au fost invitaţi să intre în horă.
„Sunt foarte delicioşi” a afirmat primarul Miramon, cu puţin timp înainte de a intra la „Periniţa”. Acesta le-a promis românilor că vor avea tot sprijinul din partea Primăriei pentru ca astfel de evenimente să mai aibă loc. Lucru pe care l-a întărit şi consilierul de Imigraţie. „Din partea noastră, a departamentului de Imigraţie, asociaţia va avea tot sprijinul”, a afirmat Katherine Salas Bello. Conform ultimelor date ale Institutului Naţional de Statistică, în Villanueva del Pardillo locuiesc aproximativ 700 de români.

Sursa: ziarul Adevarul

Cititi si: Acasa...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.