romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

0

Spania elimina "cecul bebe" de la 1 ianuarie 2011

Lupta contra deficitului public loveşte şi în natalitatea spaniolă.
Ajutorul de stat oferit proaspetelor mămici, de 2.500 de euro, va fi eliminat începând de anul viitor, la 3 ani şi jumătate de la introducerea sa.

Spania, la fel ca România, în lupta cu deficitul bugetar, face reduceri și tăieri de costuri din toate părţile pentru a economisi bani. De la 1 ianuarie 2011, adio "cecului bebe", de 2.500 de euro, scrie 20 minutos. Măsura afectează toate viitoarele mămici, dar în special 44.000 de femei însărcinate care ar trebui să nască în intervalul 25 decembrie-6 ianuarie. Cu toate acestea, medicii sfătuiesc viitoarele mămici să nu rişte viaţa copiilor lor doar pentru a grăbi naşterea şi a încasa cei 2.500 de euro dacă nasc înainte de începutul anului viitor. "Provocarea unei naşteri poate cauza probleme neurologice, cerebrale, respiratorii şi digestive nou-născutului. Medicii nu ar induce niciodată o cezariană înainte de vreme pentru a încasa ajutorul de bani", spune directorul Centrului Naţional de Ecografie şi Ginecologie, Luis Merce.

38% dintre viitoarele mămici ar grăbi naşterea pentru cei 2.500 de euro
Psiholoaga Dolores Perez întăreşte spusele medicului: "Este imposibil să improvizezi naşterea naturală. Dar în clinicile private se programează naşteri prin cezariană. Începând cu săptămâna 38 de sarcină, naşterea se programează în funcţie de disponibilitatea medicilor şi preferinţele viitoarei mame. În centrele publice, acest lucru nu se întâmplă". Este un paradox. Femeile cu mai mare putere de cumpărare pot opta pentru ajutorul guvernamental, iar viitoarele mame fără asigurare privată vor trebui să se încreadă în hazard. Pagina web Serpadres a lansat un sondaj la care 38% dintre viitoarele mămici respondente au recunoscut că şi-au consultat ginecologul pentru a studia posibilitatea de a grăbi naşterea şi "se gândesc să o facă". Doar 5% dintre cele care au răspuns la chestionar resping categoric această idee "din cauza recomandărilor medicale".
"Creativitatea" online s-a reinventat de la anunţul oficial de suspendare a ajutorului pentru proaspetele mămici de la 1 ianuarie. Google.es înregistrează 269.900 de intrări pentru referinţele: "sfaturi de grăbire a sarcinii", iar 10.700 includ şi termenii "cecul bebe". Forumurile de internet "ard". Paginile specializate în maternitate dedică spaţii generoase reportajelor şi cronicilor experte care ofeeră recomandări naturale pentru grăbirea naşterii. Printre aceste sfaturi: plimbatul, condusul, sexul în ultima săptămână de sarcină, stimularea sânilor şi consumul de ciocolată caldă. 100% înţelepciune populară. Eficienă, deşi nu riguroasă. "Sfaturile sunt străvechi şi au bază ştiinţifică. Dar nu este o ştiinţă exactă", susţine Perez.

Cecul-bebe a fost introdus în 2007, stimulând natalitatea
Guvernul a "inventat" "cecul-bebe" pentru a impulsiona natalitatea în Spania şi a decis acum să-l suprime pentru a accelera acoperirea deficitului. Măsura a intrat în vigoare în iulie 2007 şi va expira la 1 ianuarie 2011. Nu există niciun studiu demografic care să evalueze incidenţa directă avută de acest ajutor în natalitatea spaniolă şi nici cum va afecta dispariţia sa aceeaşi natalitate. Dar cert este că rata naşterilor a crescut de la intrarea sa în vigoare.
Femeile din Spania aveau o medie de 1,37 copii în 2006, înainte de introducerea "cecului bebe" şi a crescut la 1,45 în 2008, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INE). Necunoscuta este dacă tendinţa va continua sau nu după suprimarea ajutorului de 2.500 de euro. "Este un element important, dar nu determinant. O femeie nu renunţă la un copil pentru 2.500 de euro. Criza este, însă, o problemă". Luis Merge explică faptul că recesiunea atentează în special asupra clinicilor de reproducere asistată. "Cuplurile cu probleme de fertilitate au mai mult timp de gândire şi decid să aştepte ca panorama financiară să se relaxeze. Acest tip de centre suferă mult din cauza crizei".
Preşedintele Institutului de Politică Familială, Eduardo Hertfelder, acuză Guvernul. "Este o măsură regresivă, un abandon al familiei în momentul de cel mai mare impact economic". Chiar dacă neagă că suprimarea cecului va afecta rata natalităţii: "Ajutorul economic este un stimulent. Dar a avea un copil este mai mult o chestiune socială şi culturală decât economică".

În Germania a fost invers
Germania a suferit acelaşi fenomen ca Spania, dar în sens invers. Obiectivul era întârzierea sarcinii până în 1 ianuarie 2007, zi în care a intrat în vigoare un program de stimulare a natalităţii care oferea ajutoare de până la 25.000 de euro pe an pentru familiile care aveau un copil. Medicii şi specialiştii se străduiau să dea sfaturi de prelungire a sarcinii. Rezultatul a fost că în primele luni din 2007 s-au născut cu 21% mai mulţi copii decât în aceeaşi perioadă a anului precedent.
Politica socială o ocoleşte pe Natalia. Executivul a aprobat cecul bebe câteva luni după naşterea fiicei sale Lucia. A început să încaseze ajutorul de şomaj, iar Guvernul i-a tăiat deducerea de 1.200 de euro pentru mame angajate. Acum, fiul ei "ameninţă" să se nască în ianuarie, la doar cinci zile după lichidarea ajutorului de 2.500 de euro. Şi-a transformat sarcina într-o modestă lupta pentru drepturile sociale. Nu poate programa sarcina. Dar recurge la metode naturale pentru a grăbi naşterea. I s-a recomandat să se plimbe zilnic. Natalia şi colegele ei de la cursul de viitoare mămici se plimbă împreună şi se revoltă împreună. Simultan. Natalia înţelege că nu toate femeile meritau să încaseze acest ajutor. Dar nu înţelege să se elimine pentru toate femeile. "Banii oferiţi de stat ar fi trebuit să fie proporţionali cu puterea de cumpărare a familiilor".
Ştie că 2.500 de euro nu-i "rezolvă" problemele. Dar ar ajuta-o. Deja a cheltuit 700 de euro cu fiul său, încă nenăscut. Reciclează haine şi jucării de-ale Luciei. Dar îmbrăcămintea rămasă este roz. Nu este atât de uşor. Dar este optimistă. Ginecologul i-a spus că are şanse mari să nască înainte de 1 ianuarie.

 Sursa: ziarul Adevarul 

Daca vi s-a parut utila aceasta postare, atunci apasati pe butonul "Imi place", pentru a afla si altii de ea. 

Cititi si: Totul despre alocatia copilului minor (5- 18 ani) in Spania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.