romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

1

Medicii demonteaza cele mai cunoscute 15 mituri despre sanatate

Câţi dintre copii n-au fost speriaţi de părinţi, când erau mici, că li se lipeşte guma de mestecat de stomac, dacă o înghit, ori că, dacă se uită cruciş, rămân aşa?
Ei bine, trei dintre cei mai cunoscuţi doctori din România demontează, aceste mituri. Dr. Monica Pop, dr. Laurenţiu Luca şi dr. Gheorghe Mencinicopschi susţin că acestea sunt doar nişte credinţe bătrâneşti, fără nici o acoperire medicală.

1. Ai nevoie de cel puţin doi litri de apă zilnic - FALS!
Cantitatea de apă de care are nevoie o persoană creşte în raport cu clima (în deşert, necesarul de apă este de un litru pe oră) şi cu efortul fizic şi mental depus. Supele, fructele sau alte alimente pot contribui la hidratarea organismului, în timp ce mâncarea sărată provoacă sete.

2. Dacă înghiţi guma de mestecat, aceasta se va lipi de stomac - FALS!
Guma nu dăunează în nici un fel stomacului şi se elimină normal, fără a fi afectată de sucurile gastrice. Produsul este chiar benefic în cazul celor care suferă de arsuri şi de dureri de stomac, pentru că stimulează secreţiile salivare, care au PH alcalin.

3. Părul se albeşte de la stres - FALS!
Culoarea părului este dată de melantonină, iar în lipsa acestui pigment, părul îşi schimbă culoarea. Încărunţirea face parte din procesul de îmbătrânire, iar în cazul în care ea apare prematur, de vină sunt factorii genetici sau anumite afecţiuni.

4. Cititul la lumina lămpii slăbeşte vederea - FALS!
Dacă obişnuieşti să citeşti frecvent la lumina slabă a unei lămpi, ai remarcat că acest lucru îţi oboseşte ochii. Pot apărea chiar şi dureri de cap, dar capacitatea vizuală nu îţi va fi afectată.

5. Gravidele nu au voie să facă plajă - FALS!

Dacă eşti însărcinată, nu înseamnă că nu te poţi bucura de o vacanţă la mare. Atât timp cât nu te expui excesiv la soare, nici tu, nici copilaşul din pântecul tău nu veţi păţi nimic. Se recomandă costume de baie comode şi folosirea cremelor solare cu factor de protecţie ridicat.

6. Răcim de la frig - FALS!
Răcelile sunt, de fapt, viroze, afecţiuni provocate de virusuri care pătrund în organism. Temperatura corpului sau a mediului înconjurător nu influenţează în nici un fel contractarea germenului.

7. Vitamina C vindecă răceala - FALS!
Este un mit că vitamina C te ajută să te vindeci de o răceală. Ea nu are efect asupra virusurilor răspunzătoare pentru viroza ta, iar tratamentul eficient este doar cel medicamentos, care îţi ameliorează simptomele.

8. Trosnitul articulaţiilor cauzează artrită - FALS!
Sunetul produs prin trosnirea degetelor este cauzat de deplasarea oaselor în exterior, formându- se astfel un balon de gaze. Prin spargere, se face auzit un zgomot, dar acest lucru nu cauzează artrită. În cel mai rău caz, poate apărea o slăbiciune la nivelul articulaţiilor.

9. Cariile sunt produse de bomboane - FALS!
Dulciurile nu sunt cu nimic mai nocive pentru dantură decât alte alimente care rămân între dinţi şi care încep să se descompună, favorizând cariile. Mai mult, pentru că, de obicei, se dizolvă în câteva minute, bomboanele sunt mai puţin dăunătoare.

10. Frecţiile cu alcool scad febra - FALS!
Atunci când ai febră, frecţiile cu alcool sunt contraindicate, pentru că vaporii intră în organism prin piele şi provoacă intoxicaţii alcoolice. În cazul copiilor cu vârste mici, acest tip de tratament poate provoca şi comă. În plus, nici temperatura corpului nu va scădea.

11. Hemoragia nazală trece dacă stai culcat, cu mâna stângă ridicată - FALS!
Această poziţie nu are o influenţă pozitivă asupra hemoragiei nazale, provocată frecvent de hipertensiune. Lăsarea capului pe spate nu va face decât să direcţioneze sângele spre căile respiratorii superioare sau spre stomac.

12. Laptele cald alungă insomnia - FALS!
Studii recente au dovedit că laptele cald nu are proprietăţi miraculoase, care să poată provoca somnul. Acesta se datorează mierii sau zahărului cu care e îndulcită băutura şi care stimulează secreţia de serotonină, hormon cu rol în apariţia somnolenţei.

13. Nu mai sughiţi dacă te sperie cineva - FALS!

Sughiţul este o contracţie bruscă a muşchiului diafragmei, însoţită de un zgomot provocat la eliminarea aerului. Dacă te sperie cineva, există chiar riscul să forţezi acest muşchi. Bea un pic de apă sau ţine-ţi respiraţia câteva secunde, pentru a modifica ritmul contracţiilor muşchilor respiratorii, inclusiv al diafragmei.

14. Persoanele cu ochi căprui văd mai bine decât cele cu ochi albaştri - FALS!
Culoarea irisului nu are nici o influenţă asupra vederii unei persoane şi nu există vreun indiciu privind predispoziţia acelui om de a dezvolta anumite afecţiuni de vedere.

15. Dacă încrucişezi privirea, rămâi aşa - FALS!
Strabismul apare în copilărie şi, în majoritatea cazurilor, se transmite genetic sau e cauzat de o suprasolicitare a vederii pentru a compensa o afecţiune oftalmologică. Uitatul cruciş din când în când, în joacă, nu este deloc periculos.

Sursa: ziarul Libertatea 

Cititi si: 25 de curiozitati despre Facebook la locul de munca


Un comentariu:

  1. Referitor la numarul noua, vreau sa te contrazic. Dulciuriile sunt nocive pentru dantura din cauza zaharului care il dau in organism nu din cauza ca raman intre dinti

    RăspundețiȘtergere

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.