romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

26

8 motive pentru care Spania vrea sa reintroduca restrictii la munca pentru romani

Într-o ţară cu şomajul cel mai ridicat din UE (21%), situaţia imigranţilor români este şi mai gravă: 38% dintre compatrioţii noştri rezidenţi în Spania nu au un loc de muncă.
"Să-i absorbim mai întâi pe aceştia, înainte să mai vină şi alţii", au motivat spaniolii.

Secretarul de Stat pentru Imigraţie şi Emigraţie, Anna Terron, a declarat ieri că românii care "sunt deja pe piaţa muncii spaniole" nu vor avea nevoie de permis de muncă după ce se va reactiva moratoriul, măsură care, conform previziunilor, va fi adoptată vineri în Consiliul de Miniştri, scrie agenţia Europa Press.

"Ne gândim la protejarea românilor care sunt deja aici"
Terron a explicat că "decizia nu se bazează pe colectivul românilor, ci pe situaţia naţională a pieţei muncii" şi în cea a acestor imigranţi. "38% din românii din Spania sunt şomeri în prezent şi ni se pare rezonabil să absorbim mai întâi pe cei care se află deja aici", a precizat Terron.
De aceea, începând de vineri, românii care se vor deplasa în Spania pentru a munci sau cei care sunt deja aici şi vor să se încorporeze pe piaţa muncii vor trebui să prezinte un contract de muncă ferm pentru a putea obţine o autorizaţie de muncă.
Guvernul speră ca acest anunţ să aibă "un impact pedagocic" şi să se ştie că pe piaţa muncii din Spania, în prezent, nu există "loc" pentru noi muncitori. Terron este încrezătoare că măsura se va traduce într-o reducere a sosirilor cetăţenilor din România, pe termen mediu.

Spania face uz de o clauză inclusă în "contractul" din 2008, când a ridicat moratoriul
Terron a reamintit că această decizie se adoptă executând o clauză de rezervă inclusă în acordul din anul 2008, când Spania a ridicat restricţiile la muncă pentru români, cu scopul de a-i lăsa să circule şi să muncească liber în Spania. Respectiva clauză spune că în caz de dificultăţi pe piaţa muncii, Guvernul poate reactiva restricţiile.
Totuşi, a subliniat că măsura va fi dusă de urgenţă în Consiliul de Miniştri din cauza campaniei agricole de vară, pentru că, în timp ce Guvernul a încheiat aducerile de muncitori din străinătate din cauza lipsei de oferte pe piaţa internă, "în România se încheie în continuare contracte, uneori pe salarii foarte mici, iar persoanele care vin aici cu primul contract nu mai pleacă apoi".
Un alt factor care a contribuit la luarea acestei decizii este intrarea acestor imigranţi în Spania s-a făcut "contra curentului" în perioada de criză, cu o creştere interanuală a populaţiei de români din Spania de 11% pe an, în timp ce restul imigranţilor au scăzut ca număr.

Spania, "păcălită" de celalte mari economii vest europene
S-a mai ţinut cont şi de faptul că Franţa, Germania şi Italia, care au prevăzut ridicarea acestui moratoriu pentru români imediat după ce ar fi făcut-o Spania, încă nu au adoptat această decizie, drept pentru care, Spania este acum singura ţară din vestul UE în care românii pot munci fără necesitatea unui permis oficial de muncă.
Această decizie "nu le-a plăcut foarte mult românilor", a spus Terron, deşi "admit şi ei că Spania a fost o ţară care i-a sprijinit mereu, iar acum înţeleg că este o situaţie dificilă pentru noi" şi că, cu această măsură, "sunt protejaţi angajaţii români care sunt deja aici".

Aşadar, pe scurt, iată 8 motive pentru care Guvernul Spaniei a decis impunerea restricţiei pe piaţa muncii pentru români:

1. Şomajul spaniol (21%) este prea ridicat pentru a-şi permite sosirea de noi şi noi imigranţi români, în condiţiile în care reintegrarea şomerilor pe piaţa muncii se face foarte anevoios.

2. 38% dintre românii aflaţi momentan în Spania sunt şomeri. "Este normal să ne gândim mai întâi la cei de aici şi să-i absorbim mai întâi pe aceştia pe piaţa muncii", a spus Terron.

3. În momentul ridicării restricţiilor la muncă, de la 1 ianuarie 2009, Spania şi-a luat măsuri de prevedere, incluzând o clauză în "contractul" cu România: "În momentul în care situaţia devine dificilă pe piaţa muncii în Spania, Guvernul de la Madrid îşi păstrează dreptul de a reactiva moratoriul". Or, exact asta face acum.

4. Românii sunt singurii imigranţi din Spania care au crescut, ca număr, pe perioada crizei. Pe principiul "Oricât de rău e în Spania, tot e mai bine ca în România", cetăţenii români rezidenţi în Spania au crescut, ca număr, cu 11% pe an, în plină criză, când toate celelalte colective de imigranţi au scăzut.

5. Românii care vin cu contracte temporare în agricultură, ca sezonieri, nu se întorc în România după ce îşi încheie respectivele angajamente.

6. Sunt deja 864.000 de români în Spania, iar asta doar dacă luăm în calcul cifrele oficiale. Neoficial, numărul compatrioţilor noştri depăşeşte 1 milion de persoane. Pe de altă parte, bulgarii, aflaţi în aceeaşi situaţie ca şi noi, sunt abia puţin peste 170.000 în toată Spania. De aceea, măsura ni se adresează exclusiv nouă.

7. Spania se simte păcălită de celelalte mari state europene. În momentul în care spaniolii au ridicat interdicţiile pentru români, aveau promisiunea Italiei, Germaniei şi Franţei că aceste state vor face la fel, în scurt timp. La peste doi ani şi jumătate de la acea dată, cele trei mari economii europene nu şi-au ţinut promisiunea. De aceea, Spania vrea să "reintre" în rândul acestora.

8. Suntem folosiţi pe post de "pisică" arătată celorlalţi imigranţi. Semnalul ce se vrea a fi transmis este: "Nu mai avem locuri de muncă, nu mai veniţi! Nu avem loc şi pentru alţi imigranţi". Ana Terron a recunoscut ea însăşi acest motiv, declarând că este o măsură cu "impact pedagogic".

Sursa: ziarul Adevarul

Cititi si: El Pais: Autoritatile spaniole vor cere din nou permise de munca romanilor
  

26 de comentarii:

 1. Gabriela tu esti dispusa sa ma ajuti cu niste sfaturi.Vad ca te pricepi.As vrea sa trimit o scrisoare la Bruxel dar nu stiu exact ce impact ar avea lucrul asta.Esti dispusa sa ma sfatuiesti?

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu stiu ce am putea noi, astia "mici" sa facem...
  Avem sindicate care ne reprezinta; iar dupa cate am auzit, au inceput sa ia masuri. Asteptam sa vedem care va fi verdictul.

  RăspundețiȘtergere
 3. Tu chiar mai crezi ca sindicatele ne reprezinta interesele?Eu cred ca este un atac la imaginea noastra de romani care si asa era destul de stricata.Pana acum sti tu sa fi facut cineva ceva ca sa repare imaginea romanilor?
  Am adresele unde pot sa trimit scrisoarea voiam doar sa ma sfatuiesti la detalii.Nu ma intereseaza ce sanse avem.
  Verdictul comisiei europene il asteptam sau al cui?

  RăspundețiȘtergere
 4. un prieten al meu vrea sa vină cu bani pt. a deschide o afacere.
  poate veni sau nici ca autonom nu te mai lasă sa faci nimic?
  cum s-a stricat treaba, nu mă așteptam la asta

  RăspundețiȘtergere
 5. Deocamdata, Comisia Europeana nu a ratificat, Ordinul Ministerial trimis de catre autoritatile spaniole pentru a se reactiva restricţiile la muncă pentru români; asa ca nu se stie nimic sigur. Prietenul tau sa mai astepte pana se limpezeste putin situatia.

  RăspundețiȘtergere
 6. dar cei care au deja permise de rezidenta si se intorc in spania dupa 2 ani si se angajeaza vor avea probleme?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, pentru a mai putea munci legal, vor avea nevoie de permise de munca.

   Ștergere
 7. buna ziua, va rog frumos, sa-mi spuneti si mie, cei cu NIE, vor mai putea lucra in spania, astept raspuns VA ROG , multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca pe data de 22 IULIE 2011, nu lucrau cu carte de munca, nu erau someri, autonomi, sau inregistrati in cautarea unui loc de munca, AU NEVOIE DE PERMIS DE MUNCA (chiar daca, candva au mai lucrat legal in Spania).

   Ștergere
 8. Am hartia verde cu permis de munca pana in 2012.Daca sunt in somaj si imi gasesc un loc de munca dupa aceea am nevoie de un contract de munca?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca pe data de 22 IULIE 2011, erati in somaj, sau ati figurat ca fiind in cautare de munca, nu veti avea nevoie de permis de munca.

   Ștergere
 9. sal.daca prezint un contract de munca ,cum se obtine permisul de munca?multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Intrati pe acest link:

   http://romaniinspania-gabriela.blogspot.com.es/2012/03/cum-ma-pot-angaja-in-spania-in-urma.html#more

   Ștergere
 10. credeti voi ca cei mai multi sant romanii uitativa pe strada si o sa vedeti ca cei mai multi sant columbieni si marocani nu mai spun si de cei de prin AFRICA care vin ca refugiati an fiecare zi cu barca si cer azil

  RăspundețiȘtergere
 11. oare nu poate nimeni sai dea an judecata ca fac ura de rasa

  RăspundețiȘtergere
 12. sa va spun eu cum e faza ca daja au sarit calul si sant la anceputul problemei eu am patito pe pelea mea miau facut libreta la banca si dupa aceea nau vrut sami mai faca tarheta pe motiv ca dupa noile reguli ami trebuie rezidenta si eu sant de un an aici an spania si pe deasupra mai si muncesc legal

  RăspundețiȘtergere
 13. Si eu sunt scandalizata de aceasta situatie, ma simt si de fapt suntem discriminati in continuare,nimeni nu ne apara interesele,nici politicienii, nici sindicatele,nimeni si mai mult ma intristeaza atitudinea romaniilor carora se pare ca nu le pasa.Orice alta natie ar fi protestat in Madrid, dar noi,noi nimic niciodata,nu avem nimic de spus,noi astia multi privim pasiv cum altii se joaca cu destinele noastre.Ce poate fi mai trist? Imi zicea o cunostinta de aici din Spania: "ca foarte bine ca au pus restrictiile astea ca prea multi vin si nu mai e de lucru,ce te agiti ca pe noi nu ne afecteaza", oare asa se pune problema? E vorba doar de mine, de fundul meu si restul nu ma intereseaza? Principiul, faptul ca suntem discriminati ca natie, betele-n roate puse romaniilor, confuzia ce se va crea,etc, toate aceste lucruri nu conteaza? Si cam aceasta e atitudinea care predomina printre romani, cred ca ne meritam soarta asta de lasi!O fi problema cu lucrul in Spania, dar de ce trebuie sa platim noi pretul crizei,al abuzului bancilor,al proastei guvernari, al crizei mondiale, etc asta chiar nu inteleg.Si cum bine zicea cineva mai sus, cati marocani, ecuatoreni, filipinezi, englezi(sunt tot mai multi care cauta de lucru) si ne-au gasit pe noi, probabil si-au dat seama caci cu noi e posibil orice pt ca nu sunt reactii.Sa puna si Basescu aceleasi restrictii spaniolilor din Ro macar.Sa le fie rusine guvernantilor(cu toate ca nu cred ca stiu ce e aia)nu au luat nici o atitudine, nici o replica, nimic, nu-si apara cetatenii, numai pleaca capul slugarnic.Unde sunt asociatiile romaniilor din Spania acum e nevoie de ele. Doamne, cat sunt de dezgustata de tot!

  RăspundețiȘtergere
 14. Frumos comentariu, dar degeaba. Santem o natie de lasi, si GATA. Bravo pt. tot ceeea ce ai scris!

  RăspundețiȘtergere
 15. DEGEABA COMENTAM,FARA SA FACEM CEVA CONCLUDENT,NELA ARE DREPTATE,NE AFECTEAZA SI PE CEI CARE SUNTEM LEGAL,NE-AU STRICAT IMAGINEA..DEGEABA PLATIM IMPOZITE,SI DARI O GRAMADA LA STAT..NU O SA MAI PUTEM FI PRIMITI IN RANDURILE LOR,CA INAINTE,ACUMA DUPA CE ROMANII LE-AU RIDICAT ECONOMIA TARII...LE-AU CONSTRUIT MAI BINE ZIS TARA,CA IN CONSTRUCTII,MAJORITARI SI PRICEPUTI.AU FOST ROMANII..NU MAROCANII CARE INAFARA DE FURTURI,DAT IN CAP..SI BETII ,NU MAI STIU ALTCEVA..NU AFRICANII,,,CARE INAFARA DE MUNCA LA CAMP,,SI NICI AIA..NU MAI STIU NIMIC.....SAU NIGERIENII CARE INAFARA DE AFACERI MURDARE ,,IARASI NU-SI OCUPA TIMPUL CU ALTCEVA,,,DECI,,NU ASTIA I-AU AJUTAT LA RIDICAREA ECONOMIEI IN TIMPURILE BUNE...E ADEVARAT..SUNT MULTI ROMANI SOMERI,PT CA S-AU FOLOSIT MULTI ,DE FAPTUL CA SE DA SOMAJ,APOI 2 ANI DE AYUDA..SI AU REVENIT IN TARA,STAND PE SPATELE GUVERNULUI SPANIOL,SI LUCRAND SAU FACANDU-SI CASE IN ROMANIA,,,TIMP IN CARE COBRAU BANI DIN SPANIA...ASTA DA..ESTE UN ABUZ...INSA..NA...ROMANU E ROMAN..PROFITA DE TOATE SANSELE..ASADAR...AR TREBUII SA AFCEM CEVA,PT CA SUNT MULTI ROMANI SOMERI.DIN CAUZA CA AU FOST MULTI IN DOMENIUL CONTRUCTIILOR,CARE AU PICAT INCET DIN 2007-2008...SI DACA OMU NU MAI AVEA UNDE SA MUNCEASCA,,NU E NORMAL S AFIE IN SOMAJ?..POI..NU TOT EI SUNT DE VINA?..ERA LA FEL,DACA ERAU SPANIOLI,IN CONSTRUCTII,,TOT IN SOMAJ AR FI FOST,...DECI CUM ZICEA NELA,,,LASI,NU STIU EXACT DACA E CUVANTUL POTRIVIT,DAR CEVA DE GENU ESTE,PT CA DACA FACEAU ASTA CU BULGARII CARE SUNT AGRESIVI..MAROCANII..SAU ALTE NATII CARE LUPTA IMPREUNA LA CHESTII DIN ASTEA.NU S-AR FI AJUNS AICI..ACUMA IN SPANIA SUNTEM PRIVITI,CA PLEAVA,,,SI ATAT TIMP CAT NU FACEM TOTI IMPREUNA CEVA..O SA FIM PLEAVA.,,,SUNTEM TAPII ISPASITORI DIN PACATE...DECI ROMANI.,.UNITI-VA SA TRIMITEM TOTI PROTESTE...LA BRUXELL,,PESTE TOT,,PT CA E BATAIE DE JOC......

  RăspundețiȘtergere
 16. Buna Gabriela am si eu o problema am fost acuma 2 zile sa imi scot rezidenta din Calatayud si cand am scoso mi-a scris ca nu am autorizatie sa lucrez pe cont propriu pana la data de 31-12-2012 si cand am fost sa ma inscriu la inem a fost o problema ca mi-a scris gresit N.I.E si am fost inapoi si mi-a schimbat-o doar ca de data asta nu a mai scris nimica pe rezidenta ca am sau nu am drept!! si sunt in dubi! tin sa anunt ca e primadata cand sunt in spania?Iti multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu va inteleg exact... Ma intrebati daca aveti drept de munca sau nu? Sau care e intrebarea?

   Ștergere
 17. Buna ziua
  Am rezidenta din 2007 si nu am avut niciodata contract de munca acum as sbea ceva de munca la camp intrebarea este pot scoate autorizatie de munca si de unde se elibereaza pe baza caror acte
  va mutumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Intrati pe acest link:

   http://romaniinspania-gabriela.blogspot.com.es/2012/03/cum-ma-pot-angaja-in-spania-in-urma.html#more

   Ștergere
 18. Buna Gabriela am si eu o intrebare pt.tine daca ma poti ajuta lucrez in spania de 5 ani si cand sa dat legea de 22/iulie nu lucram si nici in cautare unui loc de munca pt ca nu am stiut unde sa ma duc.ce pot face acum sa lucrez cu carte de munca pt.ca patronul nu face contracte de munca si nici in cele doua nu ma incadrez cu 21 de ani sau sa iti dea sotul dreptul la munca? Nu inteleg cum vor sa iasa din criza acum majoritatea care au ramas cu dreptul la munca sunt cei care nu au platit niciodata seguridad social le datoreaza mii de euro si au dreptul la munca pe piata spaniola iar cei fara datori nu pot lucra.
  Iti multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din pacate nu vei putea face nimic... pana in 31 decembrie 2013, cand se vor ridica restrictiile de munca pentru lucratorii romani.

   Ștergere
 19. ma numesc Stela,si vreau sa va intreb in legatura cu fica mea care a locuit cu mine in Spania din 2006,dar am impatronato in 2007 si a lucrat fara contract de munca ptr ca aveam restrictie pana in 2009,a plecat acasa sa ingrijeasca de tatal ei,si anul trecut a venit inapoi sta cu mine si cu cealalta fica mai mica,adica cea mare are varsta de 26 de ani doar ce ia implinit in aprilie anul acesta,si ei iam scos anul trecut NIE,DEMANDA la INEM,si este inscrisa la FOMENTU PTR cautare de locuri de munca,deci suntem in familie eu mama,si cele doua fice ale mele ptr ca sotul a decedat,incercam sa aflam ptr fica mea daca ea are nevoie de oferta de munca,demonstreaza ca a facut si cursuri de manichiura doua luni de zile pe care leam platit noi,va rog sami spuneti daca este nevoie de oferta ptr ca a gasit de munca.VA MULTUMESC.

  RăspundețiȘtergere

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.