romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

10

El Pais: Autoritatile spaniole vor cere din nou permise de munca romanilor

Spania va cere din nou permise de muncă imigranţilor români, anunţă cotidianul El Pais.
Jurnaliştii precizează că guvernul de la Madrid ar vrea să revină asupra deciziei luate în 2008 cu privire la ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii începând cu 1 ianuarie 2009. El Pais anunţă că decizia nu a fost luată încă formal, însă a fost prezentată autorităţilor de la Bucureşti, care s-au arătat "contrariate, însă înţelegătoare". Odată îndeplinite formalităţile cerute la Bruxelles, măsura va intra în vigoare imediat, cel mai probabil în săptămânile următoare.

Cotidianul spaniol aminteşte că în decembrie 2008, când guvernul încă nu recunoştea gravitatea crizei economice, ministrul muncii de atunci, Celestino Corbacho, anunţa că executivul nu va înnoi moratoriul restricţiilor impuse lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa muncii. Practic, aceştia puteau fi angajaţi fără a avea nevoie de permise de muncă.

România şi Bulgaria intraseră în UE la 1 ianuarie 2007, însă tratatele de aderare includeau acest moratoriu pe şapte ani, până la 1 ianuarie 2014. După doi ani de aplicare a restricţiilor, guvernul de la Madrid a decis să le ridice şi să le permită românilor să se bucure de liberul acces pe piaţa muncii de la 1 ianuarie 2009.

Corbacho preciza atunci că măsura nu va avea efecte negative asupra pieţei muncii din România. Acum însă, când rata şomajului depăşeşte 21% în Spania şi este cea mai ridicată din UE, executivul de la Madrid a decis să dea înapoi şi să ceară din nou permise de muncă pentru români.

Efectele unei astfel de măsuri ar fi enorme, mai scrie cotidianul El Pais, citat de Agerpres. Românii constituie comunitatea de străini cea mai numeroasă - 864.278 de persoane - potrivit Institutului spaniol de statistică (INE), reprezintă peste 15% din cele 5,7 milioane de imigranţi din Spania, depăşindu-i pe marocani ori britanici şi formează şi grupul de străini care creşte cel mai rapid: cu peste 33.000 de persoane în anul 2010, în plină recesiune, şi în condiţiile în care numărul total al străinilor din Spania a scăzut cu 17.000.

Surse oficiale citate de El Pais susţin că măsurile nu vor afecta dreptul românilor la liberă circulaţie, ei putând să vină în Spania şi să se stabilească aici, pentru studii sau muncă - pentru care vor avea însă nevoie de permise de muncă.

Cotidianul spaniol mai scrie că încă nu se ştie cum îi va afecta măsura pe românii care locuiesc deja în Spania fără permis de muncă, şi care contribuie deja la serviciile de asigurări sociale (peste 300.000) sau care îşi primesc indemnizaţiile de şomaj (50.000).

Daca vi s-a parut utila postarea, atunci dati click pe butonul "Imi place", pentru a afla si altii de ea.      

Sursa: www.jurnalul.ro

Cititi si: Spania restrictioneaza piata muncii pentru romani

10 comentarii:

 1. buna ziua eu lucrez la capsuni pe timp de toamna 3 luni si 6 luni vara..mi-ar mai trebui permis de munca.si daca imi trewbui ece trebuie sa fac as vrea sa stau mia multi ani in spania..cum trebuie sa procedez

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, pentru a mai putea munci legal in Spania, veti avea nevoie de permis de munca.

   Ștergere
 2. O veste proasta! Spania ar trebui sa ia masuri cu dominicanii,marocanii,venezuelenii..etc,toate popoarele care au venit in Spania si stau pe acolo si freaca menta,iar noi romanii muncim de se rupe carnea pe noi! De ce nu vin spaniolii sa munceasca la capsuni sau la cules de fructe,de ce nu muncesc spaniolii in agricultura?..A,sunt comozi! Vor salarii mari! Noi romanii am contribuit la economia Spaniei,i-am ajutat mult,cu muncile pe care ei nu le fac....acum sa vedem ce fac fara noi....pentru ca multi romani vor pleca acasa dupa legea asta!..Pacat....

  RăspundețiȘtergere
 3. Ce naiba o sa facem noi care am cumparat casa si avem rate de platit
  RUSINEEEEEEEEE SPANIOLILOR!
  Ne-am rupt oasele la ei in tara si asta e multumita!!

  RăspundețiȘtergere
 4. Asta e o lovitura sub centura. Cine se astepta la asa ceva? Speram, totusi SPERAM, sa nu se adopte aceasta lege imputita.

  RăspundețiȘtergere
 5. Nu va agitati degeaba ca nu se poate aplica retroactiv...toti cu contracte in derulare si care au detinut contract anterior nu vor fi afectati. Este vorba de stoparea noilor veniti...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asa s-a discutat la inceput. Dar se pare ca nu e asa. Toti cei care pe data de 22 IULIE 2011, nu lucrau cu carte de munca, nu erau someri, autonomi, sau inregistrati in cautarea unui loc de munca, AU NEVOIE DE PERMIS DE MUNCA (chiar daca, candva au mai lucrat legal in Spania).

   Ștergere
 6. Nu se stie inca nimic sigur.... Speram sa se aplice doar pt cei care vor veni, insa nu se vorbeste de asa ceva. Daca era asa se sublinia acest fapt. Dar din cate am citit eu, nu.

  RăspundețiȘtergere
 7. Buna ziua , as dori sa intreb pentru cei care au lucrat doar ca autonom in spania i va afecta noua restrictie ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daca pe data de 22 iulie 2011, figureaza lucrand ca si autonom, atunci nu il va afecta.

   Ștergere

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.