18

Oficierea casatoriei in cadrul Consulatului Roman

NOU! Cetatenii romani care doresc oficierea casatoriei in cadrul Sectiei Consulare Madrid pot trimite o cerere scrisa cu datele ambilor parteneri, prin fax, e-mail sau o pot depune la ghiseu.

Dosarul pt oficierea casatoriei contine obligatoriu:
  • certificate de rezidenta permanenta pe teritoriul Spaniei
  • certificate nastere
  • buletine/carti de identitate valabile sau pasapoarte valabile
  • sentinta de divort definitiva si irevocabila/ certificat deces, daca este cazul
  • certificate medicale prenuptiale in care sa fie precizat "apto/a para contraer matrimonio" legalizate cu apostila de la Haga
Toate documentele trebuie prezentate in copie si original.
Certificatul prenuptial (Certificado Medico Oficial - culoare galbena) se poate obtine de la medicul de familie. Dupa obtinerea acestuia este necesara autentificarea semnaturii medicului care se realizeaza la Colegiul Medicilor. Certificatul medical astfel obtinut trebuie apoi legalizat cu apostila de la Haga la Tribunalul Superior de Justitie. Certificatul este valabil doar 14 zile, incepand cu data emiterii si pana  la oficierea casatoriei.

În cazul căsătoriei cu un cetăţen străin, acesta trebuie să prezinte următoarele documente:
a) certificatul/cartea de rezidenţă permanentă pe teritoriul Spaniei

b) documentul cu care se face dovada identităţii, în termen de valabilitate (pașaport ) – original + 2 fotocopii

b) certificatul de naştere, legalizat şi tradus – original + 2 fotocopii

c) certificatul medical privind starea sănătatii, întocmit pe formular-tip, care trebuie să poarte numărul de înregistrare, data certă, ştampila unităţii sanitare, semnătura şi parafa medicului; şi trebuie să cuprindă menţiunea expresă că persoana se poate căsători „apto/a para contraer matrimonio”; certifícatele medicale emise de instituţii medicale în străinătate pentru uzul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României trebuie să conţină toate rubricile, să fie legalizate cu apostilă şi să fie însoţite de traducerea legalizată în limba română – original + 2 fotocopii

d) certificatul de cutumă eliberat de misiunea diplomatică a țării de origine pentru soțul cetățean străin, legalizat şi tradus – original + 2 fotocopii

e) documente, din care să rezulte desfacerea căsătoriei anterioare, dacă este cazul (sentința de divorț definitivă și irevocabilă, cerificatul de divorț sau certificatul de naștere cu mențiune de căsătorie și de desfacere a acesteia, certificatul de căsători și certificatul de deces al fostului soț) – original + 2 copii.

1) Documentele cu care se face dovada identităţii trebuie să fie valabile atât la data depunerii declaraţiei de căsătorie, cât şi la data oficierii căsătoriei.

2) Toate documentele cetățeanului străin trebuie apostilate (dacă țara de origine este semnatară a Convenţiei de la Haga din 5 octombrie 1961) sau supralegalizate (legalizate la Ministerul de Externe al ţării de origine şi apoi supralegalizate la Ministerul de Externe din România sau la Ambasada Romaniei din ţara de origine a cetăţeanului străin). Cetăţenii străini care provin din state cu care România a încheiat tratate/convenţii/acorduri de asistenţă judiciară sunt scutiţi de supralegalizare, apostilare sau orice altă formalitate.

3) Documentele în limbă străină trebuie traduse în limba română şi legalizate. Traducerile se pot realiza de către un traducator autorizat de Ministerul de Justitie din România, de un traducator autorizat de Ministerul Afacerilor Externe din Spania (cazuri în care este nevoie de legalizarea semnăturii traducatorului) sau la consulat, caz în care nu mai este necesară altă legalizare; traducerile la consulat se vor efectua contra cont, separat de taxa încasată pentru oficierea căsătoriei.

4) În momentul oficieri căsătoriei, precum şi în cel al predării dosarului de căsătorie, cetăţeanul străin va trebui, obligatoriu, să fie însoţit de un traducător public autorizat.


Daca vi s-a parut utila aceasta postare, atunci apasati LIKE, pentru a afla si altii de ea.

Sursa: Ambasada Romaniei in Madrid 

Cititi si: Certificat de casatorie

18 comentarii:

  1. Buna ziua sa deschis in almeria un consulat noi suntem amandoi romani si am vrea sa ne casatorim in principiu nu pare a fi nici o problema ...dar unde se poate traduce acel act medica? din spaniola in romana ? o vor face cei de la consulat?..bine nu asta ar fi problema ci ...Daca pasaportul meu este expirat de jumatate de an ...dar buletinul meu este valabil inca 4 ani ma voi putea casatori?..kiar trebuie sa prezint si pasaportul ? sau este suficient doar buletinul? nu as vrea sa mi se spuna ca nu e nici o problema ...sa le dau 180 euro si dupaia sami respinga dosasur din cauza pasaportului ...stie cineva daca ar fi o problema pasaportul meu expirat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te poti casatori si doar pe baza cartii de identitate (daca e valabila).

      Ștergere
  2. oh iti multumesc din suflet pentru raspuns :) am trimis 2 imeiluri de o saptamana la consulatul din almeria dar nici un raspuns ..ma voi duce eu personal ..... si atunci ce trebuie sa facem? ca medici de aici ne vor da acele rezultate medicale in limba spaniola ...banuiesc ca trebuiesc traduse nu? .... uite aici scrie asa : (. Acte necesare pentru încheierea căsătoriei la consulat:

    · Declarația de căsătorie, se face personal de către viitorii soți, în scris, la consulat. Din declarație trebuie să rezulte: voința de a se căsători; faptul că îndeplinesc condițiile prevăzute de art.4-10 din Codul familiei, cu privire la lipsa impedimentelor la căsătorie; declarația că au luat la cunoștință reciproc de starea lor de sănătate; numele purtat în timpul căsătoriei;

    · Pașapoartele și cărțile de identitate valabile, originale și fotocopii;

    · certificatele de naștere, originale și fotocopii; (,,,, inseamna ca nu e necesar si pasaportul nu?) si mai spune si despre acest certificat medical ((certificate medicale (prenupțiale), originale, în care să se precizeze dacă viitorii soți sunt sau nu apți pentru a încheia căsătoria; aceste certificate sunt valabile 14 zile de la data emiterii.
    · taxa consulară: 170 euro )))) acest certificat il vor elibera in limba spaniola ...il vom prezenta asa sau ? aveti vreo idee ?... Va multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  3. Certificatul prenuptial (Certificado Medico Oficial - culoare galbena) se poate obtiene de la medicul de familie. Dupa obtinerea acestuia este necesara autentificarea semnaturii medicului care se realizeaza la Colegiul Medicilor. Certificatul medical astfel obtinut trebuie apoi legalizat cu apostila de la Haga la Tribunalul Superior de Justitie. Certificatul este valabil doar 14 zile, incepand cu data emiterii si pana la oficierea casatoriei......... mi se pare o adevarata nebunie ...cum poti face toate acestea in 4 zile ...ca banuiesc ca trebuie sa te incadrezi pana la casatorie in aceste 14 zile ? unele intrebari daca nu e cu suparare ... colegiul medicilor asta unde e? iar la sfarit cum ajungi la tribunalul superior de justitie de la haga ?? si totul in 14 zile? o simpla intrebare dar daca le spunem parintilor sa ne trimita din romania se poate?12 cum putem legaliza acest certificat medical la haga daca noi suntem amandoi aici? :(( mi se pare o adevarata nebunie sa se complice atat de mult pt un certificat medical

    RăspundețiȘtergere
  4. o ultima intrebare si va las .... acestea se pot trimite prin fax? de exemplu noi cum suntem in almeria ..e ceva drum pana in granada ...se poate trimite acesta prin fax? va multumesc pentru tot

    RăspundețiȘtergere
  5. cerere ...cam ce sa contina ..sau ce sa scriu?... ca doresc o sita ? sau? ....o cerere sa pot trimite acel certificat `prin fax? nu stiu ce sa fac ..nu as vrea sa merg pana in granada pentru o stampila sau pentru ceo fi ...nici nu stiu pe cine sa intreb ca nimeni nu zice nimik si as vrea sa pot face ceva luna aceasta ...daca imi putet da un sfat ...deci voi lua acel certificat de la medic il duc la colegiul medicilor ..dupa care ce pot face pentru a nu ma duce pana in granada? pot trimite un fax sau un imeil?..si cam ce trebuie sa le zic? sau asta e doar pt a cere o sita?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe acest link, gasesti tipul de cerere ce trebuie intocmita:

      http://romaniinspania-gabriela.blogspot.com/2011/08/model-de-cerere-pentru-casatorie-in.html#more

      Ștergere
  6. si daca fac aceasta cerere nu mai este nevoie sa ma duc pana in granada pentru acea stampila sau ceo fi nu? adica le voi trimite o cerere si imi vor da un raspuns nu? si in ziua in care ma voi casatori le pot arata raspunsul dat de cei de la haga ..celor de la consulat nu?

    RăspundețiȘtergere
  7. cer scuze daca va deranjez :) dar sunt atat de zapacita ...mi se pare o mare porcarie atatea pt a te casatori

    RăspundețiȘtergere
  8. cererea o voi scrie in romaneste nu ?

    RăspundețiȘtergere
  9. imi puteti spune adresa de imeil a celor de acolo? Sunt din Andalucia (almeria) din cele vazute sunt localizati in granada cei cu apostiza de la haga ..stiti adresa de imeil? ... va multumesc pentru tot

    RăspundețiȘtergere
  10. hehe ...multumesc pt tot ...sunt mai rea ca un copil ....cea de la consulatul almeriei o stiu .... ma voi duce saptamana ce vine pentru ami da o foaie cu tot ce este necesar sa prezint pt a depune dosarul de casatorie ... problema mea unica era cea cu certificatul medical daca pot face ceva pentru a nu mai merge la granada pentru al legaliza la tribunalul de Just Haga credeam ca pot sal trimit prin fax la cei de la haga (granada )si sa il primesc inapoi sau sa fac o cerere si sa nu mai trebuiasca sa ma duc pana acolo e foarte mult de mers ...si tinand cont ca sunt doar 14 zile mi se pare o prostie enorma ! Ok va multumesc mmult

    RăspundețiȘtergere
  11. Vreau sa ma casatoresc in spania cu un spaniol mi sa cerut urmatoarele acte certificatul de nastere tradus in limba española legalizat si cu apostila de la haga 2 un certificat de starea civila aceste acte se pot scoate din romania traduse legalizate si cu apostia de la haga sau trebuie sa ma duc in consulad va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua Gabriela vreau să va întreb ceva.vreau să ma casatoresc cu un român pe 11 iulie. 2014 la consulatul român din ciudad real pt ca aparţinem de acolo,iar problema este ca paşaport nu am iar buletinul imi expiră in 14 octombrie 2014,aş putea să ma casatoresc pt ca in iulie este încă valabil dar ce ma preocupă este ca pe 18 iulie dupa casatorie vreau să călătoresc in românia, voi mai putea călători cu acelaşi buletin, unde trebuie să schimb buletinul cu numele nou un spania sau romania. Dacă se trebui să le schimb in spania un aş avea timp din 11 până in 18, par dacă trebuie in românia ce acte aş avea nevoi,iar certuficatul de casatorie de aici trebuie legalizată in ţară? Offf atâtea nelamuriri.ti-as mulţimiu să ma poţi ajuta cu un răspuns

    RăspundețiȘtergere

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.