romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

5

Spania restrictioneaza piata muncii pentru romani

Guvernul spaniol va lua această decizie până la sfârşitul săptămânii, când Madridul va informa Bruxelles-ul şi capitalele europene.
Spania îşi va argumenta decizia prin şomajul extrem de ridicat, de peste 20%.

Surse comunitare au declarat pentru "Radio France International" că Spania intenţionează să restricţioneze accesul pe piaţa muncii din cauza şomajului de peste 20%, cel mai ridicat din Uniunea Europeană.

Potrivit rfi.ro, aceasta este o măsură strict protecţionistă, care vizează România, întrucât  în Spania muncesc cu forme legale în prezent peste 300.000 de români, iar populaţia totală a românilor este de peste 864.000 de persoane, fiind prima comunitate de imigranţi in Spania.
Măsura nu îi va afecta însă pe românii care muncesc deja în Spania, în mod legal, ea neaplicându-se retroactiv. Compatrioţii noştri care vor dori, de-acum înainte, un loc de muncă în Spania trebuie să ceară un permis de muncă. Închiderea pieţei muncii poate fi făcută, însă, doar în anumite sectoare de activitate, astfel unele rămânând accesibile românilor.
Spania a fost una din puţinele state UE care şi-au deschis complet piaţa muncii românilor, la doi ani după aderarea ţării noastre la UE, în 2007. De la 1 ianuarie 2009, un român are de îndeplinit aceleaşi formalităţi pentru ocuparea unui loc de muncă, la fel ca un spaniol.

Spaniolii consideră că românii practică "dumpingul social", acceptând salarii mai mici
Guvernul lui Jose Luis Rodriguez Zapatero va lua această decizie la sfârşitul acestei săptămâni, când Madridul va informa partenerii europeni şi Comisia Europeană.
Europa nu poate avea mari şanse în a împiedica acţiunea spaniolilor, care mizează pe prevederea care susţine că un stat membru poate restricţiona accesul la muncă cetăţenilor dintr-un alt stat membru timp de şapte ani de la aderarea celui din urmă, cum este şi cazul României în prezent. Totodată, guvernul spaniol consideră că un şomaj de peste 20% este un caz "excepţional".
De la intrarea României în UE, numărul românilor din Spania a crescut constant, chiar şi după declanşarea crizei şi scăderea numărului de imigranţi de alte naţionalităţi, ajungând în prezent la "cifrele oficiale" de 864.000 de persoane. Spaniolii vor motiva decizia în faţa europenilor prin "dumpinigul social" practicat de români, care acceptă salarii mai mici faţă de minimul legal.

Daca vi s-a parut utila postarea, atunci dati click pe butonul "Imi place", pentru a afla si altii de ea.      

Sursa: ziarul Adevarul

Cititi si: Spania: Ministrul Muncii avertizeaza ca numarul somerilor poate ajunge la 5 milioane

5 comentarii:

 1. buna ai un blog extraordinar~!!as dori sa stiu ca eu lucrez la contracte de 8 luni6 luni la fructe legume si as dori sa stiu daca ce lucrez in spania se pune pe careta de munca in romania.mentionez lucrez cu contract de munca si platesc la seguridad social

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, vechimea laborala acumulata in Spania, este valabila pentru atunci cand vei depune dosarul de pensionare. Atunci se vor lua în calcul toate perioadele lucrate legal, iar drepturile tale vor fi calculate conform legislaţiei din Spania in acel moment.

   Ștergere
 2. Da, într-adevar, Jose Luis Rodriguez Zapatero (presedinte guvernului Spaniei) este cel mai nemernic, mincinos, lash si râu-nascut de o prostit... de pe centura. Minte spanioli ca este socialist dar este cel mai mare fascist de când Jose Antonio Primo de Rivera a infiintat Falange Española.

  RăspundețiȘtergere
 3. nu am lucrat niciodata in spania dar as vrea sa lucrez si nu pot ca nu am permis de munca unde as putea sa-mi fac acest act,ma puteti indruma?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Informatiile cautate, le gasiti accesand acest link:

   http://romaniinspania-gabriela.blogspot.com.es/2012/03/cum-ma-pot-angaja-in-spania-in-urma.html#more

   Ștergere

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.