romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

1

S-a aprobat noua reforma a muncii. Ce schimbari aduce?

Guvernul spaniol a aprobat ieri "agresiva" sa reformă a muncii, printr-un decret lege.
Adică va intra în vigoare începând chiar de luni şi va trebui să fie convalidată, apoi, de Parlament.

Reforma muncii, a doua reformă "structurală" în mai puţin de doi ani, soseşte într-un moment în care şomajul spaniol este la cote istorice, cu aproape 5,3 milioane de şomeri, 22,58% din populaţia activă, potrivit registrului fostului Inem, şi cu tendinţa de a continua să crească, scrie El Mundo.
Vicepreşedinta Guvernului, Soraya Saenz de Santamaria, a explicat, după aprobarea reformei în Consiliul Miniştrilor, că reforma "contribuie la impulsionarea angajărilor, la încheierea de contracte pe termen indefinit", caută "să flexibilizeze" condiţiile de muncă în companii, pentru a evita concedierile şi "luptă" contra economiei subterane.
La rândul său, ministrul Muncii, Fatima Banez, a dat asigurări că reforma a fost proiectată "gândindu-ne la cetăţenii care se află în şomaj şi mai ales la tineri, care acum nu au nicio oportunitate".

Concedierile, "mai ieftine"
Contractul indefinit obişnuit cu o indemnizaţie de 45 de zile plătite pentru fiecare an lucrat dispare. Indemnizaţia va fi de 33 de zile pentru an lucrat şi un total de 24 de luni începând de acum pentru toate contractele, chiar dacă compensaţiile acumulate nu se anulează retroactiv.
Concedierile "din cauze obiective", care specificau o indemnizaţie acordată angajatului disponibilizat de 20 de zile plătite pentru fiecare an muncit, se vor aplica doar când compania a înregistrat pierderi "ale veniturilor sau vânzărilor" timp de trei trimestre consecutiv (9 luni).
Principala noutate a noii reforme a muncii este institutirea unui fond de formare profesională similar fondului Asigurărilor Sociale: va "însoţi" toată viaţa angajatul. În plus, angajatul va avea dreptul la 20 de ore de formare profesională plătite de angajator, în cadrul companiei.

Inspirat din modelul german
Sistemul dual este inspirat din modelul utilizat în Germania, unde parte din formarea profesională a muncitorului se realizează în cadrul companiilor.
Agenţiile de plasare a forţei de muncă vor colabora cu serviciile publice de plasare a forţei de muncă, în "plasarea" angajaţilor. Până acum fostul INEM abia găsea de muncă unui mic procent (3%) din şomeri.
Executivul a creat un nou contract indefinit pentru IMM-urile cu mai puţin de 50 de angajaţi, care va avea o deducere fiscală de 3.000 de euro pentru angajarea tinerilor sub 30 de ani.
În plus, angajatul va putea să "compatibilizeze" 25% din prestaţiile pentru şomaj cu noul salariu, în timp ce companiei angajatoare i se poate deduce 50% timp de un an.
Totodată, managerii companiilor publice vor avea o indemnizaţie de concediere de şapte zile pentru fiecare an lucrat şi până la 6 salarii compensatorii.

Sursa: adevarul.es 

Daca vi s-a parut utila aceasta postare, atunci apasati pe butonul "Imi place", pentru a afla si altii de ea.

Cititi si: Indemnizatii in caz de concediere (despido) in Spania

Un comentariu:

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.