romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

1

Diferenta dintre concedieri adecvate si neadecvate in Spania

Numarul de someri nu face decat sa creasca, de aceea nu ne mai surprinde faptul ca oricand putem fii concediati. De aceea, este bine sa stiti cum sa va aparati drepturile.
E foarte important sa recunoasteti tipul de concediere in care va incadrati,
daca este o concediere adecvata (despido procedente) sau o concediere neadecvata (despido improcedente), pentru ca in functie de acest lucru, indemnizatia de lichidare poate fi: 0 (nula), 20 de zile, 33 de zile sau 45 de zile pe anul lucrat.

Cand o concediere este adecvata (despido procedente)?

Se considera concediere adecvata atunci cand angajatorul dispune de un motiv justificat, adica:
1. Obiectiva (objectiva), da dreptul la o indemnizatie de lichidare de 20 de zile/anul lucrat:

  • nepricepere;
  • lipsa de adaptare a lucratorului la locul de munca;
  • amortizarea postului de munca.
2. Pe baza disciplinara (disciplinario), nu da dreptul la indemnizatie de lichidare:
  • absente;
  • neascultare;
  • scadere continua a randamentului la locul de munca.
Cand o concediere este nepotrivita (despido improcedente)?

Se considera concediere nepotrivita (nedreapta) atunci cand angajatorul nu are un motiv care sa se poate demonstra. Indemnizatia de lichidare este de 33 de zile sau 45 de zile/anul lucrat.

Ce faceti in cazul in care nu sunteti de acord?

Dispuneti de 20 de zile, termen in care puteti sa denuntati la Tribunalul Muncii (Tribunal de la Social), iar judecatorul va decide daca concedierea este adecvata sau nu pe baza dovezilor furnizate de catre angajator cat si de lucrator.

Datorita noilor schimbari din reforma muncii, angajatorii incearca aproape tot timpul sa concedieze de forma adecvata (despido procedente) si daca lucratorul nu il denunta atunci angajatorul iasa in castig; insa daca il reclama iar apoi se declara concediere inadecvata (nedreapta), lucratorul nu are nimic de pierdut.

Din acest motiv, cand sunteti concediat de forma adecvata (despido procedente), ar fi bine sa-l reclamati, cel putin pentru ca angajatorul sa-si justifice concedierea d-voastra in fata instantei.

Pentru a putea face aceasta denuntie, in momentul in care primiti banii de lichidare, semnati documentul, iar apoi scrieti: "AM PRIMIT, NU SUNT MULTUMIT" (RECIBIDO, NO CONTENTO)

de: Gabriela


Un comentariu:

  1. buna ziua!vreau sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns , tatal meu lucreaza de 8 ani in spania cu contract nedeterminat si acum seful vrea sa il concedieze si zice ca ii revin doar 7500 euro lichidare plus salarii cu care este in urma cu vreo 2 luni salariu in mana este de 1000 euro , este bine calculata lichidarea?si i-a mai zis seful lui sa ii dea 2000 euro acum si ca restul de bani sa ii bage mai tarziu cate 1500 pe luna. Ce ma sfatuiti sa faca tatal meu?

    RăspundețiȘtergere

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.