romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

3

Noi precizari privind accesul cetatenilor romani pe piata muncii din Spania


Pornind de la solicitările şi sesizările cetăţenilor, Ambasada României la Madrid a realizat demersurile necesare pe lângă autorităţile spaniole competente,
în cadrul mecanismului instituţional româno-spaniol creat pentru monitorizarea aplicării restricţiilor de acces pe piaţa muncii, din care au reieşit următoarele clarificări şi elemente de interes:  
 1. În plus faţă de categoriile cunoscute, beneficiază de liber acces pe piaţa muncii din Spania şi 
  1. Membrii de familie români (soţ, soţie, copil sub 21 de ani sau aflat în întreţinere) ai unui cetăţean european cu liber acces pe piaţa muncii din Spania:Cetăţeanul român care este soţul, soţia, copilul sub 21 de ani sau aflat în întreţinerea unui cetăţean al unui stat membru UE (nu neapărat român) care are drept de liber acces pe piaţa muncii din Spania, conform legislaţiei europene în vigoare, beneficiază de dreptul la liberă angajare.
  2. Persoanele care au avut un contract de practică Persoanele care, la data de 22 iulie 2012, beneficiau de un contract de practică aflat în derulare, beneficiază de drept de liber acces pe piaţa muncii din Spania.
 2. Nu beneficiază de liber acces pe piaţa muncii din Spania
  1. Partenerii înregistraţi („pareja de hecho”) ai unui cetăţean european cu liber acces pe piaţa muncii din Spania Conform Anexei VII a Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, dreptul de liber acces pe piaţa muncii din Spania se transferă doar soţului sau soţiei şi copiilor sub 21 de ani sau peste această vârstă aflaţi în întreţinere, NU şi partenerului înregistrat (“pareja de hecho”), pentru care angajatorul va trebui să solicite o autorizaţie de muncă, pentru a putea lucra legal în Spania. 
 3. Alte situaţii speciale
  1. Cazul autorizaţiilor de muncă acordate până la 31 decembrie 2012, deşi contractul pentru care fuseseră solicitate depăşea această dată În cazul în care perioada prevăzută în contractul de muncă pentru care s-a solicitat o autorizaţie de muncă pentru un lucrător român depăşeşte data de 31 decembrie 2012, dar autorizaţia a fost acordată doar până la acea dată, se va prelungi din oficiu autorizaţia, după cum urmează: 
   1. contractele pentru perioadă determinată, sub 1 an - se va prelungi autorizaţia conform perioadei rămase din contract;
   2. contractele pentru 1 an - se prelungeşte autorizaţia conform perioadei rămase, apoi cetăţeanul român beneficiază de liber acces pe piaţa muncii;
   3. contractele pe perioadă nedeterminată - se prelungeşte autorizaţia până la finalul anului 2013.
  2. Schimbarea menţiunii referitoare la dreptul de muncă pe teritoriul Spaniei care apare în certificatele de rezidenţă eliberate după 22 iulie 2011
   În  situaţia în care persoanei care la 22 iulie 2012 avea drept de liber acces pe piaţa muncii spaniolă sau membrilor de familie li s-a trecut în certificatul de rezidenţă menţiunea că nu pot lucra în contul terţilor fără autorizaţie de muncă, sau dacă ulterior acestei date cetăţeanul a dobândit drept de angajare (la fel membrii de familie) poate solicita, prin prezentarea documentelor doveditoare („vida laboral”, certificat de căsătorie / naştere, după caz) eliberarea unui alt certificat de rezidenţă în care să nu mai apară menţiunea respectivă.
  3. Drepturile persoanelor care, în ciuda restricţiilor, au fost înregistrate cu contract la Securitatea Socială spaniolă fără autorizaţie de muncă, deşi nu aveau drept de liber acces pe piaţa muncii Din raţiuni birocratice care ţin de partea spaniolă, un număr restrâns de cetăţeni români au fost angajaţi cu contract de muncă înregistrat la Securitatea Socială spaniolă, cu toate că nu aveau drept de liberă angajare.Deşi li se vor lua în considerare perioadele cotizate, atât pentru stabilirea dreptului la şomaj, cât şi pentru pensie, aceşti cetăţeni nu au drept de liber acces pe piaţa muncii şi pentru regularizarea situaţiei în care se află sau pentru o nouă angajare, angajatorul trebuie să solicite pentru ei autorizaţia de muncă.
Pentru detalii şi clarificări suplimentare vă puteţi adresa Ambasadei României la Madrid:
Biroul ataşatului pe probleme de muncă şi afaceri sociale,
telefon: 0034.91.350.73.56;
fax: 0034.91.345.29.17,
email: cristina.florea@embajadaderumania.es;
agregado.trabajo@embajadaderumania.es.

Sursa: Ambasada Romaniei la Madrid

3 comentarii:

 1. sa dat drumul la munca ptr romani de acum din iulie?

  RăspundețiȘtergere
 2. buna,as vrea sa va spun si eu situatia mea si as vrea daca se poate sa imi raspundeti va rog din suflet am cinci copii sant scolarizati toti aici in Spania mai putin cea mare care a terminat are 18 ani si ii insarcinata ,sotul meu e de 3 luni la inchisoare eu nu am lucrat decat sub forma de beca la ayutamiento nu am nr de afilation ,nu stiu unde sa intreb daca ma poate ajuta cineva ptr.ca cei de la Ayutamiento dau din umeri au facut selectii ptr.munca la zone verzi cu contract de trei lunim-au aprobat iar dupa cateva zile m-au chemat ca sa imi spuna ca nu sant autorizata ca nu am permis de trabajo si ca trebuie sa gasesc pe cineva sa imi ceara de la Toledo autorizatie de munca va rog din suflet sa imi spuneti ce pot sa fac nu am nici un fel de venit si nici nu am avut, cu speranta ca imi veti raspunde.Va multumesc mult.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Autorizatia de munca trebuie sa vi-l solicite angajatorul spaniol la Ministerul Muncii si Imigrarii (www.mtin.es), in cazul d-voastra angajatorul fiind primaria din localitatea unde locuiti.

   Ștergere

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.