romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

0

Comunicat de presa

Ambasada Romaniei informeaza ca, în ultima perioada, misiunea diplomatica a primit mai multe sesizări ce au ca obiect infractiuni de inselaciune
savarsite prin intermediul telefonului mobil, modul de operare purtand denumirea generică "Accidentul": sub pretextul că rude apropiate (fiu, fiică, ginere etc.) au fost victimele unor accidente de circulatie şi au nevoie de bani pentru interventii urgente medicale sau au fost retinute de catre organele de politie pentru savarsirea unor astfel de fapte grave (cu victime), iar sumele de bani reprezinta onorariul avocatilor ori sunt necesare pentru acoperirea pagubelor produse cu ocazia accidentelor de circulatie, suspectii solicita telefonic diferite sume de bani apartinatorilor, utilizand calităti false (avocat, procuror, politist, medic sau chiar pe cea de functionar consular/diplomat).
In general, victimele sunt alese din randul persoanelor varstnice – vulnerabile - care, in prima fază, sunt contactate pe telefoanele fixe, fara afisaj electronic automat al numarului apelant, aceasta fiind o măsură de precautie a suspectilor. Sub imperiul emotiilor cauzate de cele aflate, victimele nu mai retin, de cele mai multe ori, detaliile discutiilor si sunt usor influentabile, astfel incat, cu foarte mare usurintă, accepta sa transfere sume importante de bani pe numele unor persoane comunicate de suspecti.
Pentru prevenirea unor astfel de situatii, Ambasada Romaniei la Madrid recomanda sa manifestati prudenta in cazul in care primiti un astfel de telefon si sa nu dati curs respectivelor solicitari, in ciuda reactiei emotionale de moment, solicitand cat mai multe detalii despre persoana care vă notifica incidentul (numele si prenumele complet, calitatea oficiala, numar de telefon de la institutia pe care pretinde ca o reprezinta, detalii privind locul si imprejurarile în care a avut loc evenimentul semnalat, adresa spitalului sau a comisariatului de politie etc.) De asemenea, Ambasada subliniază faptul ca misiunea diplomatica sau autoritatile poliţienesti/judiciare nu pretind apartinatorilor achitarea unor sume, indiferent sub ce pretext, şi orice informatie primita telefonic trebuie verificata.
Pentru a veni in sprijinul dvs. Ambasada Romaniei la Madrid va recomanda următoarele:
Inainte de a va oferi ajutorul, analizati si tineti cont de aspectele de mai jos:
1. In cazul unui accident nu se impune plata unor despagubiri decat in urma unei hotarari judecătoresti in acest sens sau prin intermediul unor societăti de asigurari. Totodata, indiferent de locul producerii – in Romania sau in strainatate - orice accident / eveniment de circulatie are doua variante de solutionare legala:
  • investigarea evenimentelor grave din oficiu de catre politie care se va ocupa mai de parte de cazul respectiv;
  • intelegerea amiabila a partilor doar in cazul accidentelor usoare - tamponare -, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polita de asigurare auto obligatorie.

Orice alte variante sunt excluse, iar daca sunt puse in practica ele nu sunt legale.
2. Oricine poate fi victima unui accident, dar într-un moment critic ca acesta, singura urgentă este cea medicala, nicidecum aspectul financiar. Atat victima, cat si autorul unui accident nu au nevoie de bani ca sa primeasca ingrijiri medicale. Intr-adevar unele servicii medicale sunt furnizate contra cost, dar nu si in cazul serviciilor medicale de urgentă. De aceea, in niciun caz nu trimiteti bani prin persoane necunoscute, in speranta ca ii veţi ajuta pe cei dragi – nu faceti decat sa cadeti in plasa intinsa de cei care doresc sa profite de lipsa dumneavoastra de informare.
3. De asemenea, trebuie să cunoasteti faptul ca, in conformitate cu reglementarile in vigoare, un eveniment deosebit in care este implicat un cetatean roman in strainatate (de munca, rutier, agresiune, atentat terorist etc.) este, de obicei, anuntat de catre persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru, fara nici un fel de conditionare financiara. Chiar daca ar putea exista alte surse care să transmita informatia înainte ca aceasta sa va parvina în mod oficial, datele trebuie verificate inainte de a intreprinde vreo actiune.
In niciun caz nu dati crezare imediat unor „povesti” anuntate telefonic de persoane care pretind ca au calitate oficiala, ci verificati informatia printr-un apel la misiunea diplomatica sau sesizati cea mai apropiată unitate de politie din Romania.
Măsuri de precautie:
  • Verificati daca ruda in cauza a fost implcata in vreun eveniment (cereti date despre unitatea medicala sau de politie unde s-ar afla aceasta si sunati pentru confirmare);
  • Daca sunteti contactat de catre un "binevoitor", care va apeleaza in numele unei rude apropiate si nu ati putut verifica veridicitatea informatiilor, solicitati-i acestuia o intalnire directa si anuntati Politia pentru a va acorda sprijin;
  • Fiti atenti la persoanele cu care intrati in contact, pe strada, in jurul blocului, aparent intamplator; este posibil ca acestea sa va urmareasca, sa incerce sa se imprieteneasca cu dumneavoastra si sa afle detalii despre familie sau vecini;
  • Nu primiti in locuinta persoane care pretind ca sunt de la diverse societati comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori, etc), decat dupa ce ati verificat actul de identitate si legitimatia de serviciu. Nu le furnizati acestora informatii despre membrii familiei dumneavoastra sau despre vecini;
  • Anuntati rudele apropiate din Romania, in special cele in varsta, cu privire la acest gen de inselatorii si intruiti-le cum sa actioneze in astfel de cazuri.
Sursa: Ambasada Romaniei la Madrid

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.