romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

0

Siguranta si criminalitate in Spania

Spania este o ţară cu un nivel de criminalitate relativ redusă.
Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau

furtului din maşini pot apărea frecvent în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).
Recomandări generale:
  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
Atenţie! Nu acceptaţi transportarea unor pachete sau genţi  cărora nu le cunoaşteţi conţinutul. Nu acceptaţi să faceţi servicii de curierat în schimbul unor bani şi/sau bilete de avion. Există reţele de traficanţi de droguri care se folosesc de aşa numiţi cărăuşi pentru a transporta droguri. Persoanele găsite cu droguri asupra lor sunt arestate şi riscă pedepse privative de libertate severe.
Atenţie! Posesia oricărui tip de substanţe stupefiante, în orice cantitate, este interzisă si se pedepseşte cu închisoarea de la 4 la 20 de ani.
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia la numărul de urgenta 112 şi să precizaţi oraşul şi adresa unde va aflaţi (străzile sunt bine marcate). În cazul pierderii paşaportului românesc, vă recomandăm să vă deplasaţi la cea mai apropiata secţie de poliţie pentru a face un denunţ (denuncia), apoi să vă adresaţi celui mai apropiat consulat român:
În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor spaniole, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:
  • 091 – Poliţia locală
  • 112 – Politia naţională, Ambulanţa (SAMUR)
  • 080 – Pompieri
Se recomandă, de asemenea, sesizarea oficiilor consulare române, care pot acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.
Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!
Atenţie! Chiar dacă nu cunoaşteţi limba spaniolă, când apelaţi serviciile de urgenţă, aşteptaţi să vi se facă legătura cu un operator care vorbeşte o limba de circulaţie internaţională. În unele zone este posibil sa fiţi redirecţionat spre un operator vorbitor de limba română.

Sursa: Ambasada Romaniei la Madrid

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.