romaniinspania-gabriela.blogspot.com Web analytics

1

Divort in Spania sau in Romania?

Acest articol sper sa clarifice o problema care apare in ultima vreme extrem de des in cazul divorturilor intre persoane de cetatenie romana, rezidenti sau fosti rezidenti in Spania.

Toata lumea se intreaba unde ne divortam atata timp cat avem cetatenia romana si am incheiat casatoria in Romania? In Romania sau in Spania?

 Pentru a raspunde corect la aceasta intrebare trebuie sa avem mereu in vedere urmatoarele situatii:
  • Ambii soti sunt rezidenti in Spania;
  • Sotii au fost rezidenti in Spania in ultimii ani;
  • Sotii au avut ultimul domiciliu comun in Spania; 
  • Copiii nascuti in timpul casatoriei se afla acum in Spania;
  • Domiciliul paratului e necunoscut si reclamantul locuieste in Spania

In cazul in care va incadrati in una sau mai multe din situatiile expuse,  Instanta competenta sa judece divortul dvs e cea Spaniola.

De asemenea, trebuie sa tineti cont ca in aceasta situatie se aplica atat procedura civila spaniola,  cat si legislatia  romana si comunitara, avand in vedere ca litigiul se desfasoara in Spania, iar partile sunt de nationalitate romana.

Asadar, Regulametul comunitar, procedura spaniola si codul civil roman, toate trei normative in acelasi timp, trebuie studiate de catre avocat pentru a putea duce la bun sfarsit un proces de divort international

Care sunt consecintele neaplicarii corecte a acestor norme juridice ?

 In principiu cele mai grave doua consecinte sunt nulitatea sentintei si drept urmare imposibilitatea de a o valida si executa sau pierdere de timp si bani in procese a caror rezultat e respingerea actiunii in baza exceptiei de necompetenta a Instantei Romane. 

Sursa: andreearussu.blogspot.es (avocat roman in Valencia)

Un comentariu:

  1. buna ziua sant marian am fost căsătorit in romania ilfov.acum sant despărțit amandoi santem in spania din 2006...avem 2 copii unu de 17 ani si cel mic de 7 ani...nascut in spania...santem despărțiri dec3 ani dar nu suntem divortati copii sant in grija dansei,vreau sa divortez nu am certificatul de căsătorie ea nu este de acord sa îmi dea...in cazul asta cum pot sa fac sa divortez...nu avem partaj nimic decat copii doar atat...cum pot divorta aici an spania?cum pot sa divortez...multumesc..

    RăspundețiȘtergere

Nu include materiale pentru adulti, vulgaritate, ura, rasism sau discriminare. In caz contrar, comentariul tau va fi sters.